Program Insentif Atlet Sekolah Diperkukuh - Muhyiddin

KUALA LUMPUR: Program pemberian insentif bagi atlet pelapis yang masih bersekolah akan diperkukuhkan lagi bagi terus memberi galakan kepada mereka mencipta kejayaan dalam bidang sukan.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata insentif tersebut tidak akan diberikan dalam bentuk wang tunai, sebaliknya dalam bentuk lain seperti kredit penuh dalam mata pelajaran kokurikulum sekiranya pelajar terbabit menyertai kejohanan di peringkat antarabangsa.

"Insentif tersebut diharap dapat memberi dorongan dan semangat untuk mereka terus berjaya dan juga supaya mereka tidak menganggap penglibatan dalam sukan adalah sesuatu yang membazir," katanya selepas menghadiri majlis meraikan kejayaan kontinjen Malaysia pada Sukan Sekolah-Sekolah Asean Kedua (ASG) 2010 di Sekolah Sukan Bukit Jalil di sini, Jumaat.

Pada majlis itu, Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, menyampaikan sumbangan berupa komputer riba kepada atlet yang telah memenangi pingat pada kejohanan tersebut.

Antara yang diraikan termasuk Raja Pecut ASG Ambrose Jilom, pemenang enam pingat emas gimrama Elaine Koon, pasukan badminton, skuad hoki lelaki dan pasukan bola jaring yang telah meraih emas untuk negara.

Malaysia muncul johan keseluruhan kejohanan itu yang telah diadakan pada 15 hingga 18 Julai lalu dengan pungutan 45 pingat emas.

Muhyiddin berkata pihaknya dengan kerjasama Majlis Sukan Negara (MSN) akan mengkaji semula program insentif itu secara lebih terperinci termasuk langkah pembaikan yang boleh dijalankan.

"Insentif ini juga merupakan suatu isyarat buat atlet iaitu jika mereka cemerlang dan mewakili negara di peringkat antarabangsa, pelbagai dorongan akan diberikan oleh kementerian," katanya.

Selain itu, Muhyiddin berkata langkah untuk pelaksanaan dasar 1Murid 1Sukan yang akan bermula tahun depan kini sedang giat dijalankan.

"Antaranya penstrukturan semula bahagian sukan di semua peringkat, penyediaan dan penambahan guru sukan, menjalinkan kerjasama dengan pemimpin sukan daerah dan negeri serta penambahan, pembaikkan infrastruktur," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain