Penyerang Jerman, Uruguay Idam Hadiah Saguhati

GELARAN penjaring gol terbanyak Piala Dunia 2010 terletak pada perlawanan penghabisan di antara Jerman dan Uruguay dan menjadi peluang keemasan buat penyerang kedua-dua pasukan dalam perlawanan penentuan tempat ketiga malam ini.

Perlawanan ini dikatakan mampu mengembalikan reputasi dan sebagai hadiah saguhati penuh bermakna buat pemain Jerman, Thomas Muller dan Miroslav Klose, serta pemain Uruguay, Diego Forlan yang masing-masing menjaringkan sebanyak empat gol sebelum ini.

Klose, yang berdepan dengan kecederaan bahagian belakang hanya memerlukan satu sahaja jaringan di Porth Elizabeth bagi menyamai rekod pemain Ronaldo yang menjaringkan sebanyak 15 gol pada peringkat akhir Piala Dunia.

"Saya mahu menang dalam perlawanan menentang Uruguay. Walaupun saya tidak menjaringkan gol, kemenangan malam ini adalah yang paling penting.

"Saya tidak pasti sama ada saya saya akan menyamai rekod yang dicipta Ronaldo dan saya tidak kisah tentang itu. Saya lebih berminat kepada apa yang patut kami lakukan sebagai satu pasukan," kata Klose.

Bagi pasukan Uruguay pula, mereka melihat perlwanan ini sebagai perlawanan yang serius walaupun pasukan itu tersenarai sebagai pasukan terbaik Amerika Selatan dalam perlawanan ini.

Penyerangnya, Luis Suarez yang menjadi pemain paling kontroversi pada perlawanan Piala Dunia 2010 setelah tewas kepada Ghana pada saat-saat akhir dan menyebabkan mereka tersingkir daripada beraksi di peringkat separuh akhir mahu menebus maruah Uruguay dalam perlwanan malam ini.

"Bagi pasukan ini, Piala Dunia 2010 belum berakhir. Apa yang perlu kami lakukan sekarang ialah bermain bermati-matian untuk menang tempat ketiga," kata Suarez.

Mengulas kenyataan Suarez, jurulatih Uruguay, Oscar Tabarez tidak menafikan bahawa kedudukan tempat ketiga dan keempat tidak sama dengan kedudukan dua teratas.

"tetapi kami akan memberikan komitmen yang sama seperti kami bermain dengan pasukan Belanda.

"Cabaran bagi Uruguay adalah menamatkan perlawanan tempat ketiga dengan pasukan ini memenanginya. Saya mengenali pasukan Jerman dan mereka pastinya akan menyukarkan laluan kami. jadi, kami perlu bertarung habis-habisan untuk menang," katanya.

Pasukan Jerman akan bertemu pasukan Uruguay pada pukul 2.30 pagi Ahad bagi perlawanan penentuan tempat ketiga dan keempat.

Artikel Sebelum

Webber Takluk Litar Silverstone

Artikel Lain