Skuad Menembak Pelapis Belum Mantap - Sukan | mStar

Skuad Menembak Pelapis Belum Mantap

KUALA LUMPUR: Penembak pelapis kebangsaan masih memerlukan pendedahan dan pengalaman sebelum dapat diserapkan ke pasukan elit bagi beraksi di kejohanan besar seperti Sukan Komanwel dan Sukan Asia.

Jurulatih menembak kebangsaan Mohd Sabki Mohd Din berkata, walaupun terdapat beberapa individu yang menyerlah di Sukan Sea di Laos tahun lepas dan di Sukan Malaysia di Melaka yang berakhir dua minggu lepas, secara keseluruhannya pencapaian mereka masih tidak konsisten.

"Pengalaman yang diraih sepanjang berada dalam pasukan pelapis masih belum mencukupi untuk mereka berada di dalam skuad elit. Proses ini mengambil masa yang panjang dan memerlukan perbincangan yang mendalam dengan pihak Persatuan Menembak Kebangsaan Malaysia (NSAM)," katanya kepada Bernama hari ini.

Mohd Sabki berkata pihaknya akan menghantar beberapa penembak pelapis sebagai back-up kepada penembak elit untuk beberapa siri kejohanan antarabangsa yang akan berlangsung kelak.

Pendedahan terhadap kejohanan berprestij seperti Sukan Sea adalah satu langkah awal untuk penembak pelapis menentukan matlamat dan sasaran masing-masing, katanya.

Katanya, barisan penembak pelapis seperti Mohd Norahimi Abdul Halim (raifal) Jonathan Wong Guanjie (pistol) dan Siti Nur Izzati Mohd Sabki (raifal) dilihat mempunyai potensi yang besar untuk diserapkan di dalam skuad elit.

"Mohd Nurahimi contohnya, meskipun masih baru dalam skuad pelapis telah menujukkan prestasi yang membanggakan dalam beberapa siri kejohanan yang disertainya sepanjang tahun ini," kata Mohd Sabki.

NSAM juga menyenaraikan Wong dan Siti Nur Izzati untuk beraksi di Sukan Olimpik Remaja di Singapura yang akan berlangsung dari 14 hingga 16 Ogos ini.

Seramai 16 orang penembak pelapis kini sedang menjalani latihan secara berkala di Lapangan Sasar Kebangsaan di Subang.

Artikel Sebelum

Sebab Politik Punca Cole Angkat Kaki

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain