LTDL 2010 Tawar Hadiah Keseluruhan RM710,650

KOTA BAHARU: Perlumbaan jelajah berbasikal berprestij di Asia, Le Tour de Langkawi (LTdL) 2010, tetap menampilkan ganjaran lumayan kepada para pemenang walaupun mendapat peruntukan yang terhad.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) LTdL 2010 Mohamed Salleh berkata pada edisi ke-15 tahun ini, LTdL 2010 akan menawarkan hadiah keseluruhan berjumlah RM710,650 berbanding RM520,550 pada tahun lepas.

"Hadiah kemenangan yang ditawarkan meningkat kira-kira RM190,000 melibatkan semua kategori yang dipertandingkan," katanya ketika ditemui Bernama selepas menghadiri program 'Kayuhan Kota Baharu' sempena LTdL di perkarangan Stadium Sultan Muhamed ke-IV, hari ini.

Mohamed berkata peningkatan hadiah kemenangan itu adalah sejajar dengan usaha Kementerian Belia dan Sukan (KBS) untuk menjadikan LTdL sebagai produk industri sukan negara.

"Selain itu, kita juga dapat menarik dan mencungkil lebih ramai bakat baru tempatan untuk memajukan sukan itu," katanya.

Penganjuran LTdL tahun ini adalah yang pertama kali dianjurkan oleh KBS dengan kerjasama Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) dengan peruntukan kewangan lebih kecil berbanding sebelum ini.

KBS memperuntukkan perbelanjaan sebanyak RM7.5 juta berbanding RM12 juta pada edisi sebelum ini.

"Walaupun kos terhad, kita sentiasa cuba menaikkan lagi hadiah kemenangan dengan mewujudkan kerjasama pintar dengan pihak-pihak swasta," katanya.

Edisi ke-15 LTdL 2010 diberikan status 2.0 hors (kategori pendakian tertinggi) oleh Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) yang membabitkan persaingan 20 pasukan.

Perlumbaan akan bermula pada Isnin di Kota Baharu, Kelantan sebelum menyusuri Terengganu, Pahang, Johor, Negeri Sembilan, Putrajaya, Selangor dan berakhir di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur membabitkan jarak keseluruhan sejauh 1013.9 kilometer. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Artikel Lain