225 Sahkan Penyertaan Kejohanan Ironman Langkawi 2010 - Sukan | mStar

225 Sahkan Penyertaan Kejohanan Ironman Langkawi 2010

PETALING JAYA: Seramai 225 peserta tempatan daripada 690 atlet telah mengesahkan penyertaan untuk bersaing pada Kejohanan Ironman Langkawi 2010 yang dijadualkan berlangsung pada 27 Februari ini di Pulau Langkawi, Kedah.

Pengarah Perlumbaan, Datuk A. Chandrakumanan berkata, jumlah peserta tempatan itu merupakan yang tertinggi diterima oleh pihaknya sepanjang menganjurkan kejohanan terbabit sejak 10 tahun lepas.

"Sebelum ini kejohanan ini hanya berjaya menarik di antara sekitar 100 hingga 150 peserta tempatan sahaja," katanya kepada selepas majlis penajaan kejohanan itu di sini hari ini.

Chandrakumanan berkata, dengan bilangan peserta tempatan yang semakin meningkat sehingga 225 peserta, kejohanan itu telah mencapai matlamat awal penganjurannya.

"Hadiah pemenang pertama bagi peserta tempatan kategori lelaki dan wanita akan menerima wang tunai RM1,500 setiap seorang," katanya.

Beliau berkata, baki 465 peserta lagi adalah terdiri daripada 38 negara seperti Afrika Selatan, New Zealand, Amerika Syarikat, Itali, Argentina, Belgium, Australia, Kanada dan negara-negara Asean.

"Dua juara bertahan bagi kategori lelaki, Luke Mackenzie dan wanita, Belinda Granger, kedua-duanya dari Australia turut akan mempertahankan kejuaraan mereka," katanya.

Kejohanan yang menawarkan hadiah keseluruhan berjumlah US$50,000(RM170,500) itu akan melibatkan tiga disiplin yang perlu diharungi oleh para peserta iaitu berenang sejauh 3.8 kilometer, berbasikal 180 kilometer dan berlari 42.2 kilometer. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Chelsea Lawan Arsenal, Ahad Ini

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain