Masa depan cerah bagi sukan ragbi di Malaysia - Sukan | mStar

Masa depan cerah bagi sukan ragbi di Malaysia

KOTA KINABALU: Malaysia mempunyai masa depan yang cerah dalam sukan ragbi berikutan kemunculan bakat muda yang mencipta nama dalam kejohanan siri Asia, kata setiausaha Kesatuan Ragbi Asia (ARFU) Ross Mitchell.

Katanya beliau amat gembira untuk melihat Malaysia muncul juara selepas menumpaskan Filipina 28-7 pada perlawanan kejohanan IRB Asian Seven Series pada pusingan Brunei barubaru ini.

"Memang teruja untuk melihat ramai pemain muda termasuk dari Malaysia yang berusaha melakarkan nama dalam siri itu.

"Berbekalkan keazaman dan semangat kuat, saya percaya Malaysia akan bangkit di Asia pada tahuntahun akan datang," katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Mitchell berharap Malaysia akan mengulangi kejayaan dalam siri pusingan Borneo di Stadium Likas, dekat sini, bermula esok.

Pusingan Brunei tersebut adalah kedua dalam siri Asia tetapi Malaysia tidak menyertai pusingan pertama di Shanghai, China, bulan lepas kerana bulan Ramadan.

Mitchell berkata pusingan Shanghai dan Brunei menawarkan pungutan mata ranking bagi pasukan untuk layak ke pertandingan siri dunia pusingan Hong Kong Mac depan.

Mengenai pusingan Borneo di sini, katanya, sebanyak 12 pasukan akan mengambil bahagian dengan Malaysia, sebagai pasukan pilihan keenam, tersenarai dalam Kumpulan A bersama pasukan pilihan utama Jepun, Thailand dan Indonesia.

Kumpulan B disertai oleh pasukan Korea Selatan, selaku juara pusingan Shanghai, Hong Kong, Guam dan Brunei manakala China, Taiwan, India dan Filipina berada dalam Kumpulan C.

Dua pasukan terbaik dalam setiap kumpulan dan dua pasukan terbaik dalam kedudukan tempat ketiga dalam kumpulan akan mara ke pusingan suku akhir.

Kejohanan siri Asia mengandungi enam pusingan dengan Filipina akan menjadi hos pusingan keempat pada 7 dan 8 November diikuti Iran (14-15 November) dan Sri Lanka pada 28 dan 29 November ini.

Sementara itu, pusingan Borneo di sini juga akan menyaksikan acara wanita membabitkan pasukan Malaysia, India, Thailand dan Guam. BERNAMA

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain