Penganjur harap Ironman 70.3 Putrajaya disertai ramai atlet tempatan - Sukan | mStar

Penganjur harap Ironman 70.3 Putrajaya disertai ramai atlet tempatan

KUALA LUMPUR: Penganjur perlumbaan triatlon Ironman 70.3 Putrajaya, LIEM Sdn Bhd berharap lebih ramai triatlet akan menyertai kejohanan sulung itu di jadual berlangsung di sekitar kawasan Kompleks Sukan Air Putrajaya, Ahad ini.

Pengarah pertandingan A. Chandrakumanan berkata LIEM Sdn Bhd yang juga merupakan penganjur rasmi kepada acara sukan lasak Ironman Langkawi, sehingga kini sudah menerima pengesahan penyertaan daripada 300 orang triatlet dari 20 buah negara.

"Kami jangka jumlah ini akan bertambah menjelang hari perlumbaan, dan kami juga mengharapkan lebih banyak penyertaan daripada triatlet tempatan," katanya kepada Bernama di sini semalam.

Beliau berkata antara triatlet yang akan mewakili Malaysia ialah Shahrom Abdullah dan Mohd Hafiz Wong, namun menurutnya senarai penuh peserta negara masih belum muktamad.

"Acara sukan lasak Ironman 70.3 adalah lebih kurang sama dengan acara Ironman, tetapi berbeza dari segi jarak perlumbaan setiap disiplin. Jika pada acara Ironman, acara renang melibatkan jarak sejauh 3.8km tetapi dalam Ironman 70.3 pula jaraknya hanya 1.9km," katanya.

Pada perlumbaan yang akan berlangsung di Putrajaya itu nanti, peserta perlu berenang sejauh 1.9km di Tasik Putrajaya berhampiran Hotel Pullman dan diikuti dengan acara berbasikal sejauh 90.1km, sebelum melengkapkan saingan dengan disiplin marathon 21km.

Katanya kejohanan itu berlainan dengan acara Ironman yang membabitkan renang sejauh 3.8km, berbasikal (180km) dan marathon (42.2km) dengan setiap peserta perlu menamatkan kesemua tiga disiplin itu dalam jangka masa 17 jam bagi melayakkan mendapat gelaran Ironman.

Perlumbaan yang diiktiraf World Triathlon Corporation (WTC) itu menyediakan 25 slot untuk pemenang mengikut kategori yang membolehkan mereka bertanding di Kejohanan Ironman 70.3 Dunia Foster Grant di Clearwater, Florida, Amerika Syarikat pada 14 Nov depan.

Ironman 70.3 Putrajaya menawarkan hadiah wang tunai AS$25,000 untuk kategori lelaki dan wanita profesional.

Acara berkenaan yang diiktiraf Persatuan Triatlon Malaysia serta disokong oleh Perbadanan Putraya, Kementerian Belia dan Sukan, Kementerian Pelancongan dan agensi-agensi kerajaan yang lain.

Kejohanan berkenaan pada asalnya dijadualkan berlangsung pada 26 Julai lepas tetapi terpaksa ditunda kepada 4 Okt akibat kebimbangan penularan wabak selsema babi atau influenza A H1N1.

Artikel Sebelum

PBSMM sertai Liga Malaysia mulai 2011

Artikel Berikut

Siri Piala Premier menarik 400 entri

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain

Bapa Wan Azizah meninggal dunia