PFA pejuang hak pemain bola sepak profesional Malaysia - Sukan | mStar

PFA pejuang hak pemain bola sepak profesional Malaysia

SHAH ALAM: Persatuan Pemain Bola Sepak Profesional Malaysia (PFA Malaysia) yang dilancarkan dengan rasmi semalam akan berusaha memperjuang dan mempertahankan hak pemain bola sepak profesional dalam Liga Malaysia.

Setiausaha Agung PFA Malaysia Subramaniam E.R. berkata PFA Malaysia yang didaftar secara rasmi dengan Pejabat Pesuruhjaya Sukan pada 16 Julai lepas adalah badan bergabung FIFPro, Persekutuan Antarabangsa bagi pertubuhan Pemain Bola Sepak Antarabangsa yang mewakili lebih 57,000 pemain profesional dari 60 negara anggota.

"Dengan pelancaran ini, PFA Malaysia akan mewakili pemain dalam perkara-perkara berkaitan dengan bayaran gaji, penamatan kontrak di tengah musim, terma kontrak," katanya.

Lain-lain perkara yang bermanfaat kepada pemain yang turut menjadi perhatian badan itu ialah soal wakil undangundang, hak imej pemain, penerimaan komuniti, pengiktirafan pemain, persimpangan karier, persetujuan bersama dengan FAM dan kelab mereka.

Bagaimanapun menurutnya manfaat itu akan dinikmati oleh pemain profesional yang mendaftar sebagai anggota persatuan itu sahaja.

Terdapat tiga kategori anggota iaitu Individu (yuran pendaftaran RM100 dan yuran tahunan RM250), Persatuan (pendaftaran RM100 dan tahunan RM100), dan anggota kehormat (tiada yuran pendaftaran dan tahunan).

"Semua pemain yang aktif layak untuk mendaftar sebagai anggota manakala pemain yang sudah bersara boleh mendaftar sebagai anggota bersekutu PFA Malaysia," katanya.

Selain itu keanggotaan juga terbuka kepada pemain bola sepak wanita dalam liga nasional dan mereka yang mewakili negeri-negeri.

PFA Malaysia diberikan kelulusan oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dan dan mendapat izin presidennya Sultan Ahmad Shah.

Penubuhan PFA Malaysia memang kena pada masanya bagi menangani pelbagai isu yang dihadapi dalam Liga Super dan Premier, seperti gaji pemain dan isu berkaitan caruman kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang dilaporkan menjangkau RM5.4 juta. BERNAMA

Artikel Sebelum

Roslinda tumpu tiga kejohanan utama

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain