Formula Lapuk Dalam ‘Hantu Wangan’ - Wayang | mStar

Formula Lapuk Dalam ‘Hantu Wangan’

Achey dan Nur Risteena Munim berpasangan dalam filem baharu arahan Ahmad Idham, ‘Hantu Wangan’.

Filem: Hantu Wangan

Pengarah: Ahmad Idham Ahmad Nadzri

Pelakon: Achey, Cat Farish, Nur Risteena Munim, Syainee Aida, Pian BMB, Nor Albaniah dan Ruminah Sidek

Genre: Komedi/Seram

Durasi: 90 minit

Pengedar: AIFA Motion Pictures Sdn. Bhd.

Tarikh Tayangan: 22 Mac 2018

SEBAGAI seorang yang cukup berpengalaman dengan lebih 30 buah filem bermula filem cereka pertama arahannya, Mr. Cinderella (2002), penulis percaya Ahmad Idham sudah terlalu masak dengan cita rasa penonton tempatan.

Jika tidak, masakan separuh daripada filem arahannya mencatatkan kutipan pecah panggung dan diterima baik oleh penonton.

Dan, barangkali dalam era kebangkitan pesat teknologi hari ini, Ahmad Idham pastinya masih lagi tidak putus asa untuk mencari formula terbaik bagi memastikan filem arahannya akan terus meledak di pawagam.

Ditambah pula dengan kegagalan filem terakhirnya, Pencuri Hati Mr. Cinderella yang ditayangkan tahun lalu hanya sekadar mencatatkan kutipan bawah RM20,000, ternyata Ahmad Idham tidak melihat perkara itu sebagai satu masalah besar.

Buktinya? Bekas pemenang Pengarah Harapan Festival Filem Malaysia Ke-16 (2003) menerusi filem Mr. Cinderella itu kini muncul dengan filem baharunya, Hantu Wangan yang memulakan tayangannya minggu lalu.

Lakonan Cat Farish sebagai Papa J tidak mengecewakan meskipun kelihatan klise.

Penulis sempat meluangkan masa menonton Hantu Wangan yang diterbitkan oleh syarikat Ahmad Idham sendiri, AIFA Motion Pictures beberapa hari lalu untuk melihat sejauh manakah evolusi pengarah berusia 44 tahun ini dalam genre komedi seram seperti ini.

Selama satu setengah jam di dalam panggung, penulis menyimpulkan bahawa Ahmad Idham masih lagi terikat dalam acuan seperti mana yang pernah dihasilkannya sebelum ini.

Penulis melihat Hantu Wangan tidak lebih hanyalah sebagai sebuah filem komedi seram yang memiliki intipati yang sama tetapi yang berubah pun hanyalah luarannya sahaja. Itupun hanya sedikit.

Dalam erti kata lain, Ahmad Idham menghasilkan Hantu Wangan ini umpama mengambil kain perca daripada filem-filem arahannya terdahulu seperti Hantu Nan Sempit (2014), Hantu Bonceng (2011), Jangan Pandang Belakang dan Impak Maksima (2007) serta Tipah Tertipu The Movie (2006).

Justeru, penulis tidak melihat sebarang pembaharuan yang dihasilkan dalam Hantu Wangan dalam meletakkannya sebagai karya komedi seram yang memberikan kepuasan sewajarnya.

Bukan Kecilkan Minda Penonton

Meskipun mahu menghasilkan sebuah filem komedi ringan untuk penonton berhibur, Ahmad Idham selaku bekas calon Pengarah Terbaik FFM sebanyak empat kali itu sepatutnya sudah tahu bahawa zaman ini bukan lagi untuk memperkecilkan minda penonton seperti apa yang dipersembahkan menerusi Hantu Wangan.

Sebagai seorang pengkarya... benar, Ahmad Idham pastinya tidak mahu rugi dan mahu mendapatkan keuntungan daripada penghasilan filem. Tetapi, bukankah Ahmad Idham sepatutnya sudah berevolusi untuk mencari formula baharu dalam memancing audiens ke pawagam?

Imej hantu seperti yang ditampilkan dalam filem Hantu Wangan sudah tidak lagi relevan dan lapuk.

Sampai bila mahu terikat dengan formula lapuk seperti yang dihasilkan dalam Hantu Wangan ini? Tolong jangan gunakan alasan filem seperti ini yang didahagakan oleh audiens. Itu semua adalah masa silam.

Jika Hantu Wangan mendapat sambutan luar biasa sekalipun, penulis percaya faktor penyumbangnya adalah populariti pelawak popular masa kini, Achey tetapi cita rasa penonton hari ini memang sukar diduga.

Populariti pelakon juga bukan satu jaminan jika tidak disajikan dengan sebuah cerita yang kukuh dan kemas. Itu yang berlaku terhadap cerita Hantu Wangan sendiri apabila tidak memiliki kekuatan untuk membentuknya menjadi sebuah karya yang dapat dikenang pencinta filem tempatan.

Walaupun positifnya, penulis melihat Ahmad Idham menyindir orang Melayu beragama Islam yang sentiasa penuh dengan hasad dengki, cemburu dan gemar tikam belakang sehingga percaya kepada perkara tahyul dan syirik, tetapi itu belum cukup.

Mengapa tidak mengambil premis cerita itu sendiri dan diubahkannya menjadi sesuatu yang lebih positif? Adalah lebih baik jika Hantu Wangan hanya dikekalkan menjadi sebuah filem komedi tanpa perlu elemen seram.

Achey membawakan watak sebagai KK dalam filem Hantu Wangan.

Ini kerana elemen berkenaan yang ditonjolkan dilihat tidak lagi relevan dalam filem seumpama ini kerana sudah terlalu banyak dihasilkan sehingga ia menjadi stereotaip dan membosankan.

Bukan hanya cerita tetapi kelemahan ketara Hantu Wangan juga terletak kepada pembangunan karakter yang tidak menyakinkan dan hanya sekadar dicipta untuk dijadikan sebuah cerita.

Apa juga genre filem sekalipun, perkara seperti ini tidak wajar dipandang enteng kerana penonton boleh berfikir waima filem hiburan kosong semata-mata.

Sebagai contoh, watak KK (lakonan Achey) digambarkan sebagai seorang pelumba kereta jalanan yang kemudiannya diserap masuk dan dibimbing oleh Papa J (Cat Farish) untuk menjadi pemandu profesional sehingga mendapat tajaan optimum.

Tetapi, perkembangan watak KK dalam menjadi seorang yang profesional itu tidak diangkat dengan baik disebabkan masalah yang sebenarnya dianggap remeh telah membelenggu dirinya.

Disebabkan itu, masalah halusinasi yang sering dihadapi oleh KK dilihat seolah-olah satu masalah yang cukup besar sehingga perlu dirujuk kepada pakar sakit jiwa bernama Dr. Azira (Nur Risteena Munim).

Salah satu babak filem Hantu Wangan yang masih lagi ditayangkan di pawagam.

Pemaparan watak Dr. Azira juga menampakkan satu permasalahan dalam filem ini dan boleh dipertikaikan dari segi logik mengenai gambaran seorang doktor pakar sakit jiwa beragama Islam.

Pakar Sakit Jiwa

Dengan pemakaian baju yang ketat meskipun memakai baju kurung moden dan ditambah pula dengan bahasa tubuh dan lontaran dialog yang tidak begitu menyakinkan membolehkan sesiapa sahaja mempersoalkan profesionalism seorang pakar sakit jiwa seperti Dr. Azira.

Secara tidak langsung juga, imej Dr. Azira juga tidak dapat lari daripada bayangan stereotaip watak-watak wanita utama yang pernah ditampilkan sedemikian rupa dalam filem-filem arahan Ahmad Idham dalam genre yang sama.

Selain itu, menyentuh tentang aspek teknikal pula, sinematografi Hantu Wangan juga tidak konsisten dan tajam terutama pada babak-babak terakhir yang jelas menampakkan penghasilannya dibuat sambil lewa.

Filem Hantu Wangan tidak memperlihatkan evolusi Ahmad Idham sebagai pembikin filem dalam genre komedi seram.

Dari segi lakonan pula, memang tidak banyak yang boleh diberikan perhatian kerana memandangkan Hantu Wangan sebuah filem komedi seram, tahap lakonan pelakon utamanya sudah boleh dijangka.

Pun begitu, pujian wajar diberikan kepada Achey kerana dia mampu untuk berdiri sendiri tanpa ada bayangan anggota kumpulan Bocey yang lain. Ada ketika untuk bergerak solo dalam sesebuah projek bukan mudah kerana jenama berkumpulan itu memang cukup kuat tetapi Achey membuktikan sebaliknya.

Pada hemat penulis juga, Cat Farish walaupun sudah membintangi lebih daripada 10 buah filem arahan Ahmad Idham, lakonan bekas calon Pelakon Harapan Lelaki FFM 19 (2006) itu dalam Hantu Wangan tidak mengecewakan walaupun lahiriahnya klise.

***Penulis merupakan pemenang Anugerah Kewartawanan Kritikan Filem, Anugerah Kewartawanan Industri Filem Malaysia 2017 dan bekas wartawan hiburan. Penulis juga graduan Sarjana Komunikasi (Pengajian Skrin), Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang. Ulasan ini adalah pandangan peribadi tanpa dipengaruhi sesiapa.

>
Hantu Wangan , Ahmad Idham

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Artikel Lain