Chris Pratt, Jennifer Lawrence Gagal Selamatkan ‘Passengers’ - Wayang | mStar

Chris Pratt, Jennifer Lawrence Gagal Selamatkan ‘Passengers’

Filem 'Passengers' hanya menggunakan populariti Jennifer Lawrence dan Chris Pratt untuk menarik perhatian penonton ke panggung.

FILEM: Passengers

PENGARAH:
Morten Tyldum

PELAKON:
Chris Pratt, Jennifer Lawrence, Michael Sheen, Laurence Fishburne, Kara Flowers dan Andy Garcia

GENRE:
Drama

DURASI:
116 minit

PENGEDAR:
Sony Pictures Releasing International

TARIKH TAYANGAN:
29 Disember 2016

SEWAKTU
dikhabarkan dua bintang ternama dunia masa kini, Chris Pratt dan Jennifer Lawrence akan disatukan dalam filem Passengers, penulis cukup gembira kerana inilah kali pertama mereka akan digandingkan.

Apatah lagi, ceritanya pula tentang kisah percintaan di angkasa lepas yang mengambil latar belakang masa hadapan pastinya memberikan sesuatu yang baharu kepada khalayak.

Memang tidak dinafikan lagi, kuasa dan nilai bintang yang dimiliki oleh Pratt dan Lawrence selaku bekas pemenang Oscar menjadi daya tarikan utama kepada audiens untuk menonton Passengers.

Seperkara lagi yang menarik perhatian penulis tentang Passengers ialah pengarahnya, Morten Tyldum yang juga merupakan bekas calon Oscar untuk Pengarah Terbaik bagi filem The Imitation Game.

Menerusi The Imitation Game, Tyldum telah memberikan hasil kerja yang penulis anggap terbaik dan kemas selain meletakkan dirinya sebagai salah seorang pengarah yang memiliki sentuhan tersendiri.

Chris Pratt sebagai Jim Preston yang masih belum mampu membuktikan keberkesanannya membawakan watak romantik.

Namun, selepas menonton Passengers, harapan tinggi yang diletakkan sebelum ini perlahan-lahan runtuh apabila ia tidak mencapai kepuasan seperti mana yang diharapkan.

Penulis memang cukup tertarik dengan tema dan plot penceritaannya yang memang menarik dan mengharapkan sesuatu yang spektakular akan terhasil daripada Passengers untuk penulis ingati dan kenang.

Akan tetapi, ceritanya tidak memiliki momentum yang seharusnya diperlukan dalam karya berlatar belakangkan masa hadapan seperti Passengers. Apatah lagi ia dicanang sebagai sebuah filem cinta.

Di sebalik kekurangan itu, penulis harus akui tentang sisi positif Passengers ini adalah ia masih berpaksikan kepada fitrah manusia yang memerlukan cinta yang sememangnya wujud dalam diri masing-masing.

Inilah yang ditonjolkan menerusi watak Jim Preston (Chris Pratt) yang tidak bernasib baik apabila terjaga dari tidur sebelum tiba waktunya menuju ke planet baharu untuk kehidupan manusia di masa hadapan.

Kurangnya keserasian antara dua watak utama ini menjadikan kisah cinta dalam Passengers tidak meninggalkan impak.

Semuanya kerana kesilapan teknikal selepas kapal angkasa yang membawa 5,000 penumpang itu berhadapan dengan ribut asteroid dan Jim ‘terpilih’ untuk bangun 90 tahun lebih awal daripada tempoh sepatutnya iaitu 120 tahun.

Justeru, penonton dibawa untuk melihat bagaimana Jim berhadapan dengan emosi dan psikologinya yang hidup seorang diri di dalam kapal angkasa itu tanpa sesiapa di sisinya.

Semuanya berubah sehinggalah Jim terlihat seorang wanita cantik yang sedang tidur di dalam kapsul bernama Aurora Lane (Jennifer Lawrence) dan tanpa berfikir panjang, dia mahukan Aurora bersama-samanya dan ‘membangunkan’ wanita itu secara paksa.

Melihatkan kepada plot itu sahaja, sudah cukup jelas memaparkan bahawa sebenarnya lelaki tidak mampu hidup tanpa wanita dan ya, itu adalah fitrah semulajadi sebagai manusia.

Pun begitu, cerita Passengers atau judul asalnya, Love In Space ini mampu menjadi sesuatu yang lebih menarik seandainya Jon Spaihts menukarkannya kepada yang lebih menuju kepada takdir cinta yang dipertemukan secara tidak sengaja atau kebetulan.

Salah satu babak filem Passengers yang kini sedang ditayangkan di pawagan tempatan.

Sudah pun namanya filem cinta. Jadi, sesuatu yang relevan dan indah sepatutnya dijadikan sebagai titik fokus kepada Passengers agar lebih meninggalkan impak.

Itulah kekurangan cerita dan lakon layar Passengers yang boleh dinaik taraf sehingga mampu untuk menjadi kisah cinta ala Titanic berlatar belakangkan masa hadapan.

Penulis tidak mempunyai masalah dari sudut teknikal Passengers yang pada hemat penulis masih boleh diterima dan kena pada konsep dunia angkasa lepas itu sendiri.

Selain ceritanya, kekurangan Passengers juga sebenarnya terletak kepada gandingan Pratt dan Lawrence sebagai teraju utama. Bukannya mereka tidak berbakat dan penulis sendiri meletakkan mereka sebagai bintang pelapis Hollywood yang wajar diberi perhatian.

Tetapi keserasian untuk mewujudkan rasa cinta di antara mereka itu tidak ada lalu ia menjadi hambar dan ia hanya dirasai sekadar di permukaan sahaja.

Jennifer Lawrence memegang watak sebagai Aurora Lane.

Pratt yang sememangya aktor kegemaran penulis masih belum mampu untuk menggalas tanggungjawab membawakan watak romantik seperti dalam filem Passengers.

Ini kerana bagi penulis imej Pratt masih cukup kuat sebagai bintang aksi dan komedi seperti yang sudah ditonton sebelum ini.

Untuk sementara waktu ini, Pratt nampaknya perlu kekal dengan apa yang dia telah mulakan. Jika hendak membawakan watak romantik, genre romantik komedi lebih cocok untuknya.

Lawrence pula, lakonannya hanya sekadar biasa dan dia masih lagi menjadi Jennifer Lawrence di dalam filem ini.

Maaf Lawrence, tiada apa yang hebat terhadap lakonan anda kali ini.

***
Penulis ialah bekas wartawan hiburan dan graduan Sarjana Komunikasi (Pengajian Skrin), Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang. Ulasan ini ditulis berdasarkan pandangan peribadi penulis tanpa dipengaruhi sesiapa.

Passengers

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lima Bintang Untuk 'Dangal'

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain

Gadis nyaris dirogol lelaki bogel

Ronaldo, Georgina berkahwin secara senyap?