“Kalau tak cantik, siapa nak tengok drama? Jangan hipokritlah!” - A Aida turut sekat 500 pengikut - Hiburan | mStar

“Kalau tak cantik, siapa nak tengok drama? Jangan hipokritlah!” - A Aida turut sekat 500 pengikut

A. Aida memberitahu kenyataannya mengenai rupa itu penting untuk menjadi pelakon kerna ia adalah realiti kehidupan masa kini.

PENERBIT Datuk A. Aida yang dihentam netizen dan rakan artis mempertahankan kenyataannya iaitu rupa paras sangat penting untuk seseorang menjadi pelakon kerana perkara itu adalah realiti kehidupan dan tuntutan masa kini.

Menurut A. Aida atau Zaidah Awang, 48, perkara itu tidak perlu dipertikaikan kerana industri lakonan era kini sememangnya memerlukan pelakon utama yang mempunyai rupa-paras menarik kerana ia adalah 'bisnes'.

"Itu adalah realiti kehidupan dan tuntutan masa kini. Kenapa nak pertikaikan. Selebriti yang menyelar kenyataan saya itu mungkin tak faham.

"Mereka kena terima hakikat dan jangan jadi hipokrit. Sebab sememangnya setiap drama semua menggunakan pelakon utama yang mempunyai wajah yang cantik dan tampan.

"Kalau tidak, siapa yang nak tengok drama tu? Bagi saya, bakat itu boleh digilap. Tapi rupa itu sangat penting untuk melariskan sesebuah drama," katanya kepada mStar Online.


Noorkhiriah, Que Haidar dan Ogy Ahmad Daud antara selebriti yang tidak bersetuju dengan kenyataan A. Aida.

A. Aida diminta mengulas mengenai komen beberapa pelakon yang tidak bersetuju dengan komennnya iaitu pelakon masa kini yang hadir ke sesebuah uji bakat perlu memahami bahawa paras-rupa menjadi pilihan utama untuk diambil sebagai pelakon. 

Kenyataan itu dikeluarkan ketika sesi uji bakat lakonan sempena Drama Festival Kuala Lumpur 2019 (DFKL2019) pada minggu lalu.

Kata A. Aida, masih ada banyak lagi program yang disediakan untuk mempertengahkan bakat tanpa memikirkan soal rupa paras seseorang itu.

"Saya mengeluarkan kenyataan berkenaan rupa itu penting berdasarkan pencarian pelakon utama menerusi sesi uji bakat DFKL2019. Tak ada niat pun nak menghina ciptaan Tuhan.

Sejak semalam, saya dah sekat lebih 500 netizen di laman sosial yang meninggalkan komen negatif. Saya tak mahu dikelilingi dengan orang sebegitu.

DATUK A. AIDA

PRODUSER

"Kalau tanya fasal program lain seperti Bintang Mencari Bintang iaitu rancangan bakat yang tidak menkankan paras-rupa, memang saya akan memberi komen perihal mengenai kepentingan bakat la. Sebab program itu memang berdasarkan bakat.

"Ada sahaja peserta yang hadir di sesi uji bakat itu, saya suruh dia cuba menyertai program lain yang mempertengahkan bakat tanpa menekankan soal rupa," ujarnya.

Dalam pada itu, isteri kepada pelakon Ariff Aziz ini memberitahu dia tidak kisah dengan komen-komen netizen yang mengaitkan wajahnya.

Malah, dia sudah menyekat lebih 500 netizen di laman sosialnya kerana tidak mahu mempunyai pengikut yang negatif memberi komen.

"Saya tak kisah pun dengan komen-komen negatif negatif. Wajah saya tak ada kena mengena dengan kerjaya lakonan sebabnya saya bukan lagi pelakon tapi penerbit.

"Sejak semalam, saya dah sekat lebih 500 netizen di laman sosial yang meninggalkan komen negatif. Saya tak mahu dikelilingi dengan orang sebegitu," katanya.


Dari kiri; Fasha, Erma Fatima dan A. Aida sebagai juri sesi uji bakat DFKL2019.

Tambah A. Aida lagi, semua pihak harus faham dunia lakonan adalah sebuah bisnes dan stesen televisyen yang menyiarkan sesebuah drama itu mengharapkan ada periklanan dalam produk mereka.

Justeru, selain bakat lakonan, pihak stesen menekankan juga soal-rupa paras seseorang pelakon kerana ia boleh menarik jumlah tontonan atau rating yang seterusnya menyumbang kepada pendapatan iklan.

Jika rating baik, stesen mempunyai sumber pendapatan lebih dan hasil daripada itulah akan dibayar kepada sesebuah nsyarikat produksi.

"Ia adalah hakikat sebenar dunia lakonan di negara ini sekarang. Jangan la nak bandingkan dengan Hollywood atau Bollywood kerana mereka corak pemikiran penonton mereka berbeza dengan kita," ujarnya.

A. Aida , Noorkhiriah , Que Haidar , Ogy Ahmad Daud

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain

Anda boros? Apa kata cuba 5 cara ini