Kerjasama OUM & CCIG perkasa industri kreatif Malaysia - Hiburan | mStar

Kerjasama OUM & CCIG perkasa industri kreatif Malaysia

Pengerusi CCIG, Datuk Jurey Latif Rosli bersama wakil Open University bagi program pertauliahan industri.

PETALING JAYA: Institut Pembangunan Profesional, Open University Malaysia (IPD-OUM) telah menjalin kerjasama dengan Gabungan Industri Kandungan Kreatif Malaysia (CCIG), sebuah badan bukan kerajaan (NGO) yang mewakili peserta dan pekerja industri kreatif Malaysia bagi memperkasakan industri tersebut melalui pentauliahan universiti itu.

IPD-OUM merupakan sebuah jabatan pembangunan program kemahiran dan professional bawah OUM yang dipertanggungjawabkan untuk melaksana program-program latihan dan kemahiran bagi pemain industri dalam usaha membangunkan modal insan negara.

Bagi merealisasikan hasrat ini, IPD-OUM telah mengeluarkan surat jemputan kepada 24 orang pakar yang berpengalaman luas dalam bidang kreatif negara, yang kebanyakannya penggiat seni serta mereka yang terbabit secara langsung dalam bidang tersebut.

Secara umumnya, CCIG telah dicetuskan oleh kerajaan Malaysia di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP) bagi meningkatkan profesionalisme modal insan industri kreatif.

Peranan utama CCIG adalah untuk mengumpulkan data-data pengamal industri kreatif dan seterusnya memberi pentauliahan industri berdasarkan kerangka Creative Content Industry Recognition Framework (CCIRF) yang telah dirumuskan pada Januari 2013 bagi melahirkan industri yang berdaya saing di peringkat antarabangsa.

Kerangka CCIRF dikuantifikasi berdasarkan empat faktor iaitu Pengalaman, Kemahiran, Sumbangan dan Pencapaian. Setiap calon yang diaku-sah telah melalui proses akreditasi masing-masing menurut standard piawaian dan kriteria yang ditetapkan bagi setiap kluster mereka.


Pengerusi CCIG, Datuk Jurey Latiff Rosli, berkata, selain berperanan untuk meningkatkan profesionalisme modal insan industri kreatif, CCIG juga bertindak sebagai badan akreditasi tunggal untuk pengamal industri kreatif dalam bidang pengkhususan yang diceburi oleh mereka.

Pada masa ini, terdapat 6,641 pengamal kandungan kreatif berdaftar dengan CCIG dan seramai 465 ahli telah ditauliahkan.

"Dengan termeterainya kerjasama antara OUM dan CCIG, pengamal dan peserta industri kreatif boleh mendapat pengiktirafan kemahiran menerusi program-program latihan yang bakal dianjurkan. Pengiktirafan tersebut membolehkan pemain industri menjana pendapatan setaraf dengan kemahiran mereka.

"Sehingga kini, bilangan peserta dan pengamal industri kreatif adalah dianggarkan mencecah 100,000 orang dalam pelbagai lapangan yang menyumbang pendapatan menjangkaui RM3billion serta peluang pekerjaan baharu kepada 10,400 orang menjelang tahun 2020," katanya.

CCIG dengan kerjasama OUM bakal membangunkan pelbagai program TVET dalam bidang kemahiran keperluan industry kreatif yang bakal diberi pengiktirafan oleh FINAS dan Lembaga Teknologis Malaysia (MBOT).

Kursus yang ditawarkan kelak akan dibuka kepada semua ahli CCIG termasuk peserta industri yang sedia ada. Kursus akan ditawarkan di 31 pusat pembelajaran di seluruh Malaysia.

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain