Ahmad Idham Mahu Buka Sekolah Anak-Anak OKU - Hiburan | mStar

Ahmad Idham Mahu Buka Sekolah Anak-Anak OKU

Ahmad Idham mengambil keputusan untuk membuka sebuah sekolah untuk kanak-kanak istimewa iaitu Eden Firdaus Special Need Centre. Foto IRSYADI ISMAIL
PETALING JAYA: Pelakon dan pengarah Ahmad Idham Ahmad Nadzri terpanggil membuka sebuah sekolah khas untuk Orang Kelainan Upaya (OKU) yang diberi nama Eden Firdaus Special Need Centre selepas melihat ramai ibu-bapa tidak mendapat pendedahan sebenar dalam menjaga anak-anak istimewa.

Ahmad Idham berkata, masih ramai yang berasa malu untuk mendapatkan bantuan sewajarnya bagi membantu perkembangan anak-anak mereka dan dia ingin mengubah presepsi tersebut agar golongan OKU ini turut diberi peluang, sekurang-kurangnya mampu menguruskan diri sendiri.

"Saya sendiri mempunyai seorang anak istimewa dan sebagai bapa saya faham situasi dan dilema dihadapi golongan yang mempunyai anak OKU.

"Bertitik tolak daripada itu saya terbuka hati untuk membuka sebuah sekolah khas untuk golongan OKU kerana ingin membantu sesiapa yang mempunyai anak istimewa.

"Ramai yang masih malu untuk secara terbuka mengakui mereka ada anak istimewa dan mentaliti itu seharusnya diubah kerana terdapat pelbagai program boleh digunakan bagi membantu golongan OKU ini," katanya kepada mStar Online.

Idham bersama Firdaus ketika sama-sama berlatih di gim.

Eden Firdaus Special Need Centre dinamakan bersempena anak sulungnya Ahmad Firdaus Ahmad Nadzri, 16, yang mengalami kesukaran berjalan dan bertutur akibat diserang sawan ketika berusia dua tahun.

Doktor mengesahkan Ahmad Firdaus mengalami focal encephalitis iaitu radang pada otak dan sejak dua tahun lalu anaknya itu dimasukkan ke sebuah sekolah khas, St Claire di Singapura untuk terapi.

Dalam pada itu, Idham berkata, melihat perkembangan anak kesayangannya itu sejak dimasukkan ke sekolah berkenaan dia terpanggil untuk bekerjasama dengan St Claire bagi membuka cawangan di Kuala Lumpur.

Katanya, dengan pendedahan dan teknik yang betul anaknya kini semakin berdikari dan mampu melakukan pelbagai perkara tanpa bantuan orang lain.

"Antara salah satu sebab saya berpindah ke Johor sebelum ini adalah kerana ingin mendapatkan pendidikan terbaik untuk anak saya.

"Alhamdulillah selama dua tahun Firdaus dimasukkan ke sekolah berkenaan dia menunjukkan perkembangan sangat positif termasuk sudah boleh berjalan dan bertutur dengan baik biarpun perlahan, paling penting dia sudah mula berdikari.

"Saya kagum dengan sistem pendidikan diperkenalkan di tempat berkenaan dan sebab itu mengambil keputusan untuk memperkenalkannya di Malaysia," jelasnya.

Sementara itu, Ahmad Idham berkata, setakat ini Eden Firdaus Special Need Centre sudah pun mempunyai seramai tujuh orang pelajar dan lima tenaga pengajar berpengalaman manakala isterinya Amy Aziz bertindak sebagai pengetua.

"Isteri saya mempunyai pengalaman selama 14 tahun dalam bidang penjagaan dan pendidikan kanak-kanak dan sebab itu saya minta dia sendiri menerajui sekolah berkenaan.

"Setakat ini kami mensasarkan pengambilan sebanyak 20 kanak-kanak OKU dan menerima pelajar dari usia empat hingga 20 tahun dan Alhamdulillah setakat dua bulan beroperasi ia berjalan lancar," ujarnya.

Untuk maklumat lanjut, Edan Firdaus Special Need Centre terletak di Lot U-72-G & U-72-1, Jalan PJU 5/22, Red Carpet Avenue, Encorp Strand Mall, Kota Damansara di sini.

Sementara itu dalam perkembangan lain, Ahmad Idham bakal mengendalikan bengkel bersempena Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL) yang memfokuskan topik pengarahan pada 17 Mac ini pada pukul 9.30 pagi di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) Kuala Lumpur.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain