Gara-Gara Foto Selfie Bersama KJ, Luqman Jadi Pelakon - Hiburan | mStar

Gara-Gara Foto Selfie Bersama KJ, Luqman Jadi Pelakon

Luqman ingin berjaya di bidang lakonan. Foto ROHAIZAT MD DARUS

PETALING JAYA: Gara-gara bergambar selfie bersama Menteri Belia dan Sukan Malaysia, Khairy Jamaluddin, pelakon baharu, Luqman mendapat tawaran berlakon menerusi filem Ola Bola.

Luqman atau nama sebenarnya Muhd Luqman Hafidz, 24, berkata pihak produksinya iaitu Astro Shaw memberikan peluang kepadanya berlakon memandangkan foto tersebut turut diletakkan di dalam resume yang dihantar kepada syarikat berkenaan.

“Saya dimaklumkan ia merupakan filem bertemakan bola sepak. Pada tahun 2014 saya menerima anugerah pemain terbaik sewaktu Khairy Jamaluddin Cup.

Saya sempat mengambil selfie bersama beliau dan gambar tersebut saya letakkan di dalam resume. Tidak sangka saya dipanggil untuk ujibakat seterusnya,” katanya kepada mStar Online.

Selain itu, Luqman juga tidak menafikan anugerah yang diterima itu menjadi faktor utama dia terpilih untuk berlakon dalam filem tersebut Tambahnya, dia turut terkejut apabila ditawarkan watak utama kerana pada awalnya dia hanya mahu menjadi pelakon tambahan sahaja.

Foto selfie Luqman bersama Khairy Jamaluddin.

“Gambar selfie itu mungkin antara tarikannya tetapi rasanya faktor utama saya dipilih kerana mampu bermain bola sepak dan pernah memenangi anugerah itu.

“Saya memang terkejut kerana terus diberi skrip ketika menghadiri uji bakat. Rupa-rupanya saya antara nama yang disenarai pendek sebagai pelakon untuk filem ini,” katanya.

Luqman yang memegang watak sebagai Ali, pemain berjersi 10 ini memaklumkan pihak produksi menyediakan kelas selama dua bulan untuk pelakon yang terlibat bagi menghayati watak.

Disamping itu, filem ini merupakan filem pertama lakonannya, dan agak gementar di awal penggambaran namun dia mendapatkan nasihat dari pelakon, Bront Palarae yang turut membintangi filem ini.

Filem Ola Bola yang diarahkan oleh pengarah box-office The Journey, Chiu Keng Guan mengambil inspirasi daripada kegemilangan Pasukan Bola Sepak Kebangsaan Malaysia sewaktu berjaya memasuki Sukan Olimpik 1980 di Moscow.

Luqman

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain