Bekas Wartawan Hiburan, Bahyah Mahmood Terima Anugerah - Hiburan | mStar

Bekas Wartawan Hiburan, Bahyah Mahmood Terima Anugerah

Bahyah (dua dari kiri) bersama Puan Sri Masnah Rais dan rakan artis yang hadir.
KUALA LUMPUR: Bekas wartawan hiburan tanah air, Bahyah Mahmood, 73, menjadikan keluarga sebagai pemangkin semangat dalam dunia kewartawanan hiburan sehinga menerima anugerah tribute yang dianjurkan khas oleh Persatuan Wartawan dan Artis Prihatin Malaysia (Wartisma) pada Ahad.

Bahyah atau lebih dikenali dengan gelaran Kak Bam menerusi ruang pojoknya "Syyhhh.. BAM" menerusi sisipan Pancaindera, Mingguan Malaysia suatu ketika dulu berkata suami dan anak-anak antara individu penting yang memberi sokongan tanpa henti terhadapnya sehingga kini.

"Anugerah ini saya kongsikan dengan semua wartawan hiburan dan juga ahli keluarga terutama suami tersayang, Ahmad Idris kerana sifatnya yang memahami jiwa saya dalam bidang kewartawanan.

"Begitu juga dengan anak-anak saya yang sentiasa memberi semangat untuk melakukan apa jua yang saya inginkan bagi kepuasan diri saya dalam menulis," katanya kepada mStar Online.
 

Puan Sri Masnah Rais menyampaikakn anugerah tribute kepada Bahyah Mahmod (tiga dari kiri) sambil disaksikan rakan-rakan artis.

Selain itu, Bahyah juga melahirkan rasa terharu kerana beliau menjadi wartawan pertama yang terpilih oleh Wartisma untuk menerima anugerah tribute tersebut.

Beliau turut berpesan agar wartawan masa kini perlu menjadikan profesion kewartawanan sebagai tanggungjawab besar dalam menabur bakti buat semua pihak.

"Saya tidak sangka untuk menerima penghargaan ini dan sangat berterima kasih serta berharap usaha Wartisma akan menjadi pencetus semangat dan pembuka jalan kepada peningkatan profesion kewartawanan khususnya dalam bidang hiburan.

"Sebagai wartawan, kita perlu menjadikan bidang yang kita cintai ini satu bakti yang disemai untuk mensejahterakan kehidupan orang lain dan berjasa kepada agama serta negara," katanya.

Disamping itu, penyanyi terkenal, Salamiah Hassan yang membuat persembahan pada majlis tersebut turut menyatakan tribute seperti ini perlu diteruskan untuk membalas jasa wartawan.

Salmiah juga menyifatkan Bahyah seorang wartawan yang sangat bagus dan antara yang menaikkan namanya di dalam insdusrti hiburan serta seorang yang pandai menyimpan rahsia.

"Majlis ini satu tribute yang patut digalakkan lagi bagi mengingati jasa wartawan kerana tiada wartawan maka artis tidak mampu berdiri sehingga kini.

"Sebagai seorang anak seni, kak Bahyah seorang yang sangat berhemah dalam penulisannya serta boleh dipercayai untuk menyimpan rahsia kerana saya selalu kongsi masalah peribadi bersamanya," katanya.

Bahyah berkhidmat selama 32 tahun bersama Utusan Melayu dan bersara pada Oktober 1997 dengan jawatan terakhirnya sebagai editor URTV.

Selain menjadi wartawan, beliau juga menyumbang dalam beberapa karya seni antaranya menulis lirik lagu Saloma, Salamiah Hassan, D.J. Dave dan Ebby Saiful serta menulis skrip untuk program Hiburan Minggu Ini di RTM pada 1976.

Bahyah yang dikurniakan bakat serba boleh turut menjadi pelakon dalam filem Sri Mersing pada 1961 dan sebauh lagi filem Sri Andalas pada 1966.

Majlis tribute Bahyah Mahmood yang diadakan di Saloma Theatre & Restaurant itu turut dihadiri oleh Puan Sri Masnah Rais, Datuk Yusof Haslam, Datuk Sonny Abdullah, Datuk Rosnani Jamil, Datuk Ahmad Fauzee, Mustafar A.R, rakan-rakan artis dan juga media.

Bahyah Mahmod

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.