Tropfest SEA 2015 Bakal Iktiraf Karya Filem Pendek - Hiburan | mStar

Tropfest SEA 2015 Bakal Iktiraf Karya Filem Pendek

Joe Sidek.
PETALING JAYA: Penganjuran anugerah Tropfest South East Asia 2015 dilihat sebagai medium terbaik dalam mencungkil bakat menerusi pembikinan filem pendek oleh generasi baharu.

Pengarah urusan Tropfest SEA 2015, Joe Sidek berkata, menerusi penyertaan tahun lalu yang memberangsangkan pihaknya yakin program ini akan terus mendapat sambutan ramai memandangkan banyak lagi aktiviti sampingan turut diadakan.

"Penglibatan ramai bakatr baru yang ada dirantau ini akan menggalakkan pembangunan penerbitan filem berskala penuh pada masa hadapan.

"Tahun lalu sahaja 12 filem terpilih ke peringkat akhir daripada 180 filem pendek dari sembilan negara Asia Tenggara dan ia menunjukkan kemajuan yang baik," katanya.

Mengetengahkan karya lebih ramai pembikin filem sedia ada dan sedang meningkat naik di rantau ini, program ini dijadualkan berlangsung pada 1 Februari 2015, di Pulau Pinang.

Penyertaan filem pendek Tropfest SEA 2015 kini telah pun dibuka bermula 1 Julai sehingga 30 September tahun ini.

Tropfest SEA disokong oleh Perbadanan Kemajuan Filem Negara Malaysia (Finas) dan Malaysia Major Events (MME), sebahagian daripada Malaysia Convention and Exhibition Bureau (MyCEB), sebuah agensi di bawah Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia.

Tropfest ditubuhkan 22 tahun lalu di Sydney, Australia sebagai cara untuk menggalakkan penerbitan dan tayangan filem pendek, memupuk penyampaian cerita kreatif, dan memberi peluang kepada pembikin filem berbakat untuk berkongsi kisah mereka dengan penonton secara langsung.
Trofest SEA 2015.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain

Nasharudin Mat Isa akan didakwa Selasa