Empat Penyanyi Tempatan Wakil Negara Ke MIDEM - Hiburan | mStar

Empat Penyanyi Tempatan Wakil Negara Ke MIDEM

Shila Amzah
Shila Amzah

PETALING JAYA: Seramai empat orang penyanyi tempatan iaitu Shila Amzah, Goldkartz, ThomasJack dan Azlan And The Typewriter akan mewakili negara ke Marche International du Disque et de l’Edition Musicale (MIDEM) di Cannes, Perancis pada Februari 2014.

Delegasi itu akan diketuai di bawah Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM) dengan kerjasama Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM).

Pengerusi RIM, Norman Abdul Halim menerusi kenyataan media yang diberikan kepada mStar Online berkata, barisan artis tersebut dipilih berdasarkan kepada genre muzik yang dibawa dan mewakili pelbagai segmen bahasa dan kaum di Malaysia.

"Faktor-faktor seperti kredibiliti dan pengiktirafan anugerah, memastikan bahawa mereka bersama-sama produk muzik yang dihasilkan telah siap sedia dieksport untuk dipersembahkan di hadapan penonton dan peminat muzik antarabangsa.

“Kolaborasi di antara pihak kerajaan dengan industri muzik ini merupakan satu galakan yang amat besar kepada penggiat muzik tempatan terutamanya jika diambil kira impak jangka panjang yang bakal diperoleh dan untuk menjana pulangan ekonomi yang lebih besar di dalam industri," katanya.

Penyertaan ini merupakan kali kedua delegasi Malaysia ke acara tahunan terbesar di dunia tersebut dan merupakan sebuah inisiatif di bawah Dasar Industri Kreatif Negara (DIKN).

MIDEM adalah sebuah pasaran muzik global yang menerima penyertaan daripada kesemua perniagaan berkaitan dengan muzik dan merupakan platform yang ideal untuk mempromosikan atau melancarkan sebarang produk muzik tempatan di pentas antarabangsa.

Inisiatif ini telah diambil oleh RIM untuk membawa dan seterusnya mempromosikan produk muzik dari Malaysia di MIDEM.

MIDEM 2014 akan mengetengahkan lebih daripada 80 konsert persembahan langsung dan pameran muzik daripada serata dunia termasuklah persembahan daripada artis-artis Malaysia yang dijadualkan akan membuat persembahan di bawah konsert‘Malaysian Supernova’ pada 3 Februari 2014.

"MIDEM merupakan sebuah acara perniagaan dan persidangan industri muzik global yang paling lama bertahan dan ianya dihadiri oleh label ‘independent’, para pengedar, agen, pengurus, promoter, media, wakil daripada muzik digital dan ramai lagi pakar-pakar industri di dalam komuniti muzik dunia.

"Kami berharap agar penyertaan Malaysia dapat menghasilkan impak yang besar dan untuk membawa pulang hasil yang terbaik daripada acara ini sama ada daripada segi ekonomi atau kreativiti,” ujarnya

MIDEM akan berlangsung selama empat hari bermula dari 1 hingga 4 Februari 2014.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain