Pertandingan 'MyEkspresi' Lahirkan Pereka Tari Bermutu - Hiburan | mStar

Pertandingan 'MyEkspresi' Lahirkan Pereka Tari Bermutu

Empat peserta akhir MyEkspresi iaitu Hanafi (paling kiri), Tang Sook Kuan, Mohd Kamaludin dan Nazri bakal berentap dalam tiga tugasan disediakan bagi merebut gelaran juara pertama program itu.
Empat peserta akhir MyEkspresi iaitu Hanafi (paling kiri), Tang Sook Kuan, Mohd Kamaludin dan Nazri bakal berentap dalam tiga tugasan disediakan bagi merebut gelaran juara pertama program itu.

PETALING JAYA: Pertandingan program realiti MyEkspresi yang mencungkil bakat mencipta gerak tari atau koreografer dilihat mampu menjadi pemangkin kepada arus pembangunan industri kreatif di negara ini.

Pengarah Kanan Sektor Dasar, Perancangan dan Penyelarasan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN), Mohamed Adnan Hamzah berkata, menerusi program MyEkspresi ia mampu menghasilkan produk tempatan berkualiti tinggi bagi memenuhi pasaran.

"MyEkspresi telah berjaya mencetuskan semangat generasi muda Malaysia untuk merancakkan idea kreatif mereka dan JKKN tidak mahu ketinggalan dalam menggalakkan serta menjadi pemangkin kepada arus pembangunan industri kreatif.

"Pihak kami komited terhadap keperluan menyediakan generasi kreatif dalam mencungkil bakat mencipta gerak tari atau koreografer dari segenap pelosok negara untuk merealisasikan program realiti MyEkspresi yang sudah pun memasuki peringkat akhir," katanya.

Pertandingan akhir MyEkspresi bakal menyaksikan empat peserta iaitu Hanafi, Tang Sook Kuan, Mohd Kamaludin dan Nazri berentap dalam tiga tugasan disediakan bagi merebut gelaran juara.

MyEkspresi menjadi kelangsungan kepada kejayaan kerjasama JKKN dan RTM selepas berakhirnya program Mimpi Ke Bintang dan Lantai Cilik beberapa bulan lalu.

Ia bakal berlangsung di Auditorium Perdana, Angkasapuri pada Sabtu ini pukul 9 malam dan akan disiarkan di TV2.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Seksyen Produksi TV, RTM, Norliza Ali melihat platform sebegini menaikkan industri kreatif boleh menjadi membuka ruang pekerjaan dan suntikan ekonomi.

"Melalui MyEkspresi ia membuka ruang dan peluang kepada kelompok masyarakat yang berbakat terutama generasi muda untuk menghasilkan karya tari kreatif sama ada dalam aspek multimedia, seni budaya atau warisan budaya dalam menghasilkan sesuatu yang kreatif seterusnya mendapat pasaran di dalam dan di luar negera," katanya.

Pada peringkat akhir nanti pereka tari terkenal, Sazlan akan bertindak sebagai penasihat dan pembimbing peserta akhir yang akan turut diserikan dengan persembahan menarik daripada artis seperti Stacy dan Noraniza Idris.

Juara MyEkspresi bakal membawa pulang hadiah wang tunai berjumlah RM40,000, sebuah Ipad Mini, Kamera Samsung Galaxy, pakaian sukan Figos dan piala.

Naib Johan pula akan menerima RM20,000, Ipad Mini, Kamera Samsung Galaxy, pakaian Sukan Figos dan piala.

Manakala tempat ketiga pula akan menerima RM10,000, Ipad Mini, Samsung Galaxy Tab, Pakaian Sukan Figos dan piala.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain