Edry Tidak Berhasrat Hasilkan Filem Ringan - Hiburan | mStar

Edry Tidak Berhasrat Hasilkan Filem Ringan

Edry mahu terus membikin filem-filem bergenre yang lebih serius.
Edry mahu terus membikin filem-filem bergenre yang lebih serius.

PETLAING JAYA: Komposer dan pengarah filem, Edry Abdul Halim tidak berminat untuk menghasilkan filem-filem ringan kerana ingin memberi fokus kepada genre yang lebih serius dalam karyanya.

Edry, 37, berkata, sebagai pengarah dia perlu mengambil risiko walaupun sedar kebanyakan penonton di negara ini masih belum bersedia untuk menerima filem sedemikian.

"Filem berbentuk hiburan ringan saya tidak beberapa minat nak buat kerana ingin memberi fokus kepada konsep dan tema yang lebih serius dalam karya saya.

"Banyak idea ingin diterjemahkan dalam sesebuah filem tetapi apa yang saya ingin buat itu bukan tahap orang hendak tengok sahaja tetapi beberapa risiko perlu diambil," jelasnya kepada mStar Online.

Dalam pada itu, Edry berkata, penonton perlu membuka minda mereka untuk menerima filem genre lain selain daripada komedi ringan yang mana penerbitannya terlalu banyak di pasaran.

"Penonton perlu membuka minda untuk menerima genre filem yang lebih daripada sekadar komedi dan perkara itu adalah antara cabaran buat pengarah seperti saya," ujarnya.

Bagaimanapun kata Edry, pendiriannya itu tidak bererti dia merendahkan penerbit atau pengarah yang membuat filem genre ringan sebaliknya ia adalah hak masing-masing.

"Perkara ini sebenarnya berbalik kepada permintaan daripada penonton yang sukakan filem sedemikian namun saya sebagai pengarah filem ingin mengubah landskap itu walaupun bukan mudah dan berpegang pada prinsip," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain

Zidane dedah buat kesilapan besar musim ini