Muzik Jaz Diangkat Menerusi 'Festival Jaz 2013' - Hiburan | mStar

Muzik Jaz Diangkat Menerusi 'Festival Jaz 2013'

'KL International Jazz Festival 2013' bakal berlangsung pada 27 hingga 30 April 2013 di Universiti Malaya.
'KL International Jazz Festival 2013' bakal berlangsung pada 27 hingga 30 April 2013 di Universiti Malaya.

KUALA LUMPUR: Penerimaan muzik jaz di negara ini masih lagi belum diterima secara meluas seperti negara-negara maju lain.

Pengerusi Eksekutif KL International Jazz Sdn Bhd, Maizon Omar berkata, ia kerana muzik ini kurang diberi pendedahan secara umum oleh media terutamanya di televisyen mahupun radio.

"Berbanding negara-negara maju lain, jaz kurang didedahkan di negara ini. Namun tidak bermakna muzik ini tiada peminat-peminatnya.

"Ini kerana banyak anjuran persembahan muzik jaz di restoran-restoran dan 'coffee house' mendapat sambutan yang sangat menggalakkan.

"Saya percaya peminat-peminat jaz akan lebih berkembang apabila ia didedahkan dalam pelbagai sudut termasuklah di televisyen, radio atau pelbagai anjuran persembahan," katanya.

Maizon ditemui pada majlis sidang media KL International Jazz Festival 2013 di Universiti Malaya (UM) di sini, Selasa.

Pihaknya menganjurkan festival berkenaan dengan kerjasama pihak UM dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL). Ia bakal berlangsung selama empat hari bermula 27 April 2013 di universiti itu.

Tambah Maizon, acara ini juga diadakan bagi menarik perhatian masyarakat secara meluas tentang kehebatan muzik jaz di mana ia melibatkan sebanyak 35 pemuzik antarabangsa dan 40 pemuzik tempatan.

Menurut pengarah urusan KL International Jazz, Rodin JS Kumar pula, festival ini bukan sebuah acara muzik jaz biasa kerana ia diperkembangkan lagi dengan persembahan muzik genre lain seperti Straight-ahead Jazz, Jazz Rock Fusion, Hip-Hop Jazz, dan Blues

"Barisan pemuzik-pemuzik jaz antarabangsa juga bukan calang-calang kerana antara yang terbabit termasuklah gitaris jaz kontemporari, Lee Retenour, gitaris fusion, Chuck Loeb, Jessy J (Amerika) dan pemain piano Jepun, Keiko Matsuia.

"Selain itu Rudresh Mahantappa (Italy), Kazutoki Umeza Kiki (Jepun), Jeremy Monteiro (Singapura) dan Indra Lesmana (Indonesia) turut menjayakan festival ini.

"Manakala Patrick Terbrack, The Vasement Syndicate, John Thomas Trio, John Dip Silas dan Steve Thornton pula mewakili Malaysia," ujarnya.

Beritahu Rodin, pada festival itu nanti, terdapat empat pentas termasuk pentas terbuka dan tertutup selain pelbagai aktiviti-aktiviti menarik diadakan seperti pameran lukisan dan menaiki belon panas.

Sementara itu, seminggu sebelum festival berkenaan bermula, larian KLIJF Earth Day Run turut diadakan iaitu pada 21 April 2013.

Bagi yang ingin hadir pada KLIJF, harga tiket bermula RM45 hingga RM168 boleh ditempah menerusi www.klinternationaljazz.com.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain

Guardiola bakal tinggalkan City?