Fazley Yaakob & Yasmin Hani Meriahkan 'Dumex Chef Cilik 2' - Hiburan | mStar

Fazley Yaakob & Yasmin Hani Meriahkan 'Dumex Chef Cilik 2'

Yasmin Hani menggantikan Vanidah Imran sebagai hos dalam Dumex Chef Cilik 5 Power Nutri. Foto YAP CHEE HONG
Yasmin Hani menggantikan Vanidah Imran sebagai hos dalam Dumex Chef Cilik 5 Power Nutri. Foto YAP CHEE HONG

PETALING JAYA: Penyanyi Datuk Dr Fazley Yaakob dan pelakon Yasmin Hani bakal menceriakan suasana program memasak realiti terbaharu, Dumex Chef Cilik 5 Power Nutri yang memasuki musim kedua bermula 20 Februari depan.

Fazley yang juga juara Masterchef Selebriti Malaysia 2012 dipertanggungjawabkan sebagai juri bersama dengan Chef Andri dan pakar pemakanan Dumex iaitu Nor'azah Mohd Sidi.

Manakala Yasmin mengendalikan program tersebut sebagai hos menggantikan pengacara musim pertama, Vanidah Imran.

"Seronok sebenarnya menjadi juri untuk program ini. Kanak-kanak yang menjadi peserta begitu bersemangat dalam menyediakan masakan bersama ibu-bapa masing-masing.

"Setiap minggu peserta akan mencipta masakan berdasarkan tema diberikan sebelum dinilai oleh juri," kata Fazley yang ditemui pada pelancaran Dumex Chef Cilik 5 Power Nutri di The Cooking House, Desa Sri Hartamas, dekat sini.

Yasmin pula berkata, peserta kanak-kanak yang berpasangan dengan ibu-bapa mereka juga dapat merapatkan silaturahim sekali gus mengajar mereka mengenai dunia masakan asas.

"Di negara ini, sudah menjadi adat orang Timur, anak-anak akan membantu ibunya memasak dan mereka dapat tahu cara memasak secara tidak langsung.

"Begitu juga dengan program ini. Kanak-kanak diajar memasak makanan sihat dan sekurang-kurangnya mereka mengenali bahan-bahan masakan," ujarnya.

Dumex Chef Cilik 5 Power Nutri bakal menyaksikan 27 pasukan yang menggandingkan ibu dan anak bertarung bagi merebut hadiah wang tunai sebanyak RM25,000 (juara), RM15,000 (naib juara) dan RM10,000 (ketiga).

Sementara itu menurut Pengarah Urusan Danone Dumex (Malaysia) Sdn Bhd, Toni Brendish, pertandingan itu bukan sahaja menghiburkan tetapi turut menyajikan pendidikan dan informasi mengenai pemakanan sihat.

"Program ini diadakan selaras dengan usaha jenama Dumex dalam menyediakan pemakanan sihat untuk kanak-kanak di Malaysia.

"Selain itu kami mahu menggalakkan rakyat Malaysia supaya mengamalkan tabiat pemakanan lebih sihat dan penonton dapat mempelajari tip-tip tersebut menerusi program ini,” ujarnya.

Program tersebut akan disiarkan di Astro RIA setiap hari Rabu pukul 9 malam mulai 20 Februari depan.

Sementara itu, menjelas lanjut mengenai program itu, Toni berkata setiap episod akan dibahagikan kepada empat segmen iaitu 5 Power Nutri Dash, Cipta Rasa, Dapur Power Nutri dan Sejuta Rasa

Katanya, menerusi segmen tersebut penonton di rumah juga dapat mempelajari cara mudah menyediakan sajian lengkap dan berkhasiat untuk keluarga mereka.

Artikel Sebelum

Ekin Rahman Mahu Ubah Imej Untuk Dapat Aura

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain