YA1M Agih RM2,000 Kepada 130 Artis Veteran - Hiburan | mStar

YA1M Agih RM2,000 Kepada 130 Artis Veteran

Penganjur dan para artis yang menerima sumbangan daripada peruntukan Yayasan Artis 1 Malaysia.
Penganjur dan para artis yang menerima sumbangan daripada peruntukan Yayasan Artis 1 Malaysia.

KUALA LUMPUR: Seramai 130 artis veteran yang berumur 60 tahun ke atas dari pelbagai bangsa telah menerima sumbangan wang ihsan menerusi Yayasan Artis 1 Malaysia (YA1M) berjumlah RM2,000 setiap seorang bersempena sambutan Tahun Baru Cina yang akan disambut 10 Februari ini.

Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Senator Datuk Maglin Dennis D'Cruz berkata, sumbangan itu diberikan sebagai penghormatan perkhidmatan dan jasa mereka dalam industri seni tanah air.

"Ucapan terima kasih harus diberikan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang telah meluluskan peruntukan sebanyak RM5 juta khas buat golongan artis menerusi YA1M.

"Ini adalah misi sebenar YA1M bagi membantu meringankan beban golongan artis veteran yang mempunyai masalah seperti penyakit, kesempitan hidup dan sebagainya.

"Sumbangan yang dibuat pada hari ini diharap dapat meringankan beban mereka bersempena dengan Tahun Baru Cina yang bakal disambut tidak lama lagi," ujarnya ketika merasmikan majlis tersebut di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini pada Selasa.

Tambah Maglin, pihak kerajaan sentiasa prihatin dengan masalah yang dihadapi oleh penggiat seni dan akan terus bekerjasama dalam membantu dari aspek kebajikan dan pembangunan industri hiburan tempatan.

Antara artis yang menerima sumbangan itu adalah Datuk Jamil Sulong, Datuk Ahmad Nawab, Datuk David Arumugam, Aspalela Abdullah, Fauziah Nawi, Yap Chin Fong, Charles Ambrose, Gopal Doraisamy, Accapan dan Lai Meng.

Dalam pada itu, Presiden YA1M, Datuk DJ Dave berkata, sumbangan itu bukan sahaja kepada mereka yang berumur 60 tahun ke atas tetapi juga diagihkan kepada artis yang diserang penyakit, kematian dan ditimpa masalah.

DJ Dave berkata, pihaknya telah berusaha sedaya mungkin bagi menjejaki artis-artis veteran yang layak meraih dana tersebut dan mengalu-alukan penglibatan persatuan lain untuk bekerjasama dengan mereka pada masa hadapan.

"Masalah timbul apabila ada artis yang telah bertukar alamat dan tidak dapat dihubungi.

"Pihak persatuan lain dialu-alukan untuk menjejaki dan memberi usul untuk membantu mereka dengan berhubung terus pihak YA1M," katanya.

Jelasnya lagi, pihaknya juga telah merangka pelbagai aktiviti untuk tahun 2013 bagi mendapatkan dana daripada badan korporat dan sekali gus dapat meneruskan usaha murni mereka membantu golongan artis yang kurang bernasib baik tanpa terlalu bergantung harap kepada kerajaan.

Terdahulu, DJ Dave berkata, pihaknya sebelum ini telah menyampaikan sumbangan kepada 110 artis sebanyak RM2,000 seorang pada majlis yang berlangsung di Perbadanan Kemajuan Filem Malaysia (Finas) pada 4 Januari lalu.

Antara artis yang telah menerima sumbangan itu adalah Mariani, Sofea Ibrahim, Datuk Aziz Singah, Hamid Gurkha, Tamam Idris, Zaiton Sameon dan Ruminah Sidek.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain