Mutu Kerja Petugas RTM Diperbaiki Agar Tidak Ketinggalan Zaman

Kamaruddin Siaraf. Foto DARRAN TAN
Kamaruddin Siaraf. Foto DARRAN TAN
Kamaruddin Siaraf. Foto DARRAN TAN

PETALING JAYA: Radio Televisyen Malaysia (RTM) berjanji akan memperbaiki mutu kerja petugasnya dalam usaha untuk mengubah persepsi masyarakat yang menganggap stesen itu agak ketinggalan berbanding stesen televisyen lain.

Ketua Setiausaha, Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Kamaruddin Siaraf berkata, RTM menyasarkan stesen itu pada tahun 2013 akan lebih mesra penonton dengan memaparkan program-program yang terkini.

"Biasalah, siapa-siapa pun, apabila bercakap tentang RTM, terdapat sejenis persepsi 'ketinggalan zaman' yang diberikan.

"Jadi kami ingin mengubah pandangan itu menerusi hasil paparan program yang lebih segar dan matang buat penonton di mana pihak kami akan seimbangkan menyiar program-program terbitan Asia dan Eropah.

"Manakala, program-program tempatan tidak kira dalam bahasa Malaysia, Cina dan India, ianya akan dilebihkan," katanya.

Kamaruddin ditemui selepas majlis tayangan program-program baru RTM di Pusat Konvensyen Sime Darby, di sini, petang Jumaat.

Tambahnya lagi, penambahan program-program tempatan juga sekali gus dapat memberikan sumber pekerjaan kepada rakyat menerusi produksi tempatan tanpa perlu membeli produk luar negara.

Antara program-program baru 2013 ialah Chef Cinta Bersama Rozita Che Wan, Maskara, Skrin 1, Arca Widuri dan Gerak Khas (musim baru).

Selain itu, filem-filem 'blockbuster' juga ditayangkan seperti Mr. & Mrs Smith, Rise of The Planet Of The Apes, Avatar dan enam episod The Star Wars Saga.

Bagi peminat sukan pula, RTM menjanjikan liputan Le Tour De Langkawi 2013, Sukan Sea 2013 dan Liga Malaysia. Tidak ketinggalan juga liputan Pilihan Raya Umum ke-13.

Dalam pada itu, proses pengurusan perjanjian yang dibuat antara RTM dan syarikat pengiklan juga dimudahkan dengan membuang persepsi kononnya RTM terlalu birokrasi dalam melakukan sesebuah perbincangan.

"Pihak kami ingin menunjukkan bahawa program-program yang disiarkan sentiasa mendapat tontonan yang tinggi tidak kira daripada segi segmen demografi dan psiko grafik.

"Dan pihak pengiklan tidak perlu risau untuk membeli iklan kami yang jauh lebih murah daripada stesen-stesen televisyen lain.

"Malah, pengurusannya juga lebih mudah dilakukan, tidak seperti dahulu. Sekarang ini, kami ingin memberikan layanan terbaik kepada pelanggan utama kami iaitu pengiklan, dan juga penonton," ujar Kamaruddin.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain