Kerja Amal Rabbani Untuk Bina Hospital Di Gaza - Hiburan | mStar

Kerja Amal Rabbani Untuk Bina Hospital Di Gaza

Ahmad Maslan (empat dari kanan) bersama ahli kumpulan Rabbani dan Mohd Nazri Sahat (tiga dari kanan) pada sidang media kerja amal kumpulan nasyid itu di Petaling Jaya, Selasa.
Ahmad Maslan (empat dari kanan) bersama ahli kumpulan Rabbani dan Mohd Nazri Sahat (tiga dari kanan) pada sidang media kerja amal kumpulan nasyid itu di Petaling Jaya, Selasa.

PETALING JAYA: Kumpulan nasyid terkenal Rabbani berhasrat mengadakan persembahan untuk rakyat Palestin di Gaza bagi menghiburkan masyarakat di bandar itu yang menderita akibat perbuatan kejam Zionis.

Ahli kumpulan itu, Azadan Abd Aziz berkata, walaupun menyedari sukar untuk memasuki kawasan tersebut namun mereka percaya akan diberi laluan bagi membolehkan hasrat tersebut terlaksana.

"Tidak dapat dibayangkan dengan kata-kata apakah penderitaan masyarakat yang terseksa di tanah air mereka sendiri dan ia membuatkan kami insaf.

"Sudah lama kami merancang untuk ke sana dan menghiburkan mereka dengan lagu-lagu nasyid dan berharap impian itu akan terlaksana suatu hari nanti," ujarnya kepada mStar Online.

Azadan ditemui selepas majlis pelancaran Makan Malam Amal Hospital For Gaza (H4G) yang diadakan di Hotel Singgahsana di sini pada Selasa.

Turut hadir pada majlis berkenaan adalah Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan dan isteri, Datin Noraini Sulaiman serta Ketua Pegawai Eksekutif, Majlis Perundingan Islam Malaysia (Mapim) , Mohd Nazri Sahat.

Pada pelancaran itu, kumpulan Rabbani dan penyanyi tersohor negara, Datuk Sharifah Aini dilantik menjadi duta H4G.

Sharifah Aini bagaimanapun tidak hadir pada majlis tersebut.

Dalam pada itu, mengulas mengenai pelantikan Rabbani sebagai duta malam amal itu, Azadan berkata, mereka berfungsi untuk menyebarkan maklumat mengenai projek membangunkan hospital tersebut di Gaza bagi memudahkan rakyat Palestin.

Mereka juga akan mengadakan siri jelajah ke seluruh negara untuk membangkitkan kesedaran selain memupuk tanggungjawab di kalangan umat Islam mengenai kesusahan masyarakat di negara tersebut.

"Kita bukan nak minta derma tetapi lebih kepada menyedarkan masyarakat tentang nasib malang penduduk di Gaza dan kepentingan untuk membina hospital di sana.

"Namun apa yang lebih penting kesedaran di kalangan masyarakat dapat disalurkan," ujarnya.

Azadan memberitahu projek yang turut menggabungkan 10 buah negara itu menyasarkan untuk mengutip AS$5 juta (RM15 juta) bagi menampung kos pembinaan fasa pertama hospital itu yang dianggarkan bernilai RM100 juta.

Sementara itu, mengulas mengenai kerjasama bersama Mapim, Azadan berkata, sebagai anak seni ia menjadi tanggungjawab mereka untuk menghulurkan bantuan mengenai isu-isu penting berkaitan agama Islam.

Azadan memberitahu, menerusi majlis makan malam amal itu juga ia dapat memberi peluang kepada masyarakat untuk menghulurkan bantuan kepada masyarakat Gaza yang memerlukan.

Katanya, makan malam amal itu akan diadakan di Hotel Singgahsana pada 26 Januari tahun depan dan turut menyaksikan Sharifah Aini yang akan membuat persembahan bersama.

Harga meja yang dijual pada majlis makan malam amal itu adalah RM5,000, RM2,500 dan RM1,500.

Untuk tempahan dan keterangan lanjut sila hubungi 03-62721225 atau layari Facebook carian Rabbani.

Artikel Sebelum

Jihan Jaga Imej Untuk Nampak Cantik

Artikel Berikut

Madonna Alami Gangguan Kerongkong

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Isteri Adun Panti meninggal dunia