Persatuan Peguam Syarie Sedia Tawar Nasihat Kepada Syarikat Produksi - Hiburan | mStar

Persatuan Peguam Syarie Sedia Tawar Nasihat Kepada Syarikat Produksi

Vanidah dan suaminya, Rashidi Ishak
Vanidah dan suaminya, Rashidi Ishak

PETALING JAYA: Persatuan Peguam Syarie Malaysia bersedia menawarkan khidmat nasihat kepada syarikat produksi di negara ini yang berhasrat menerbitkan karya berkaitan hukum hakam Islam agar ia tidak bercanggah dengan ajaran agama itu.

Presidennya, Musa Awang berkata, pihaknya mahu syarikat produksi mendapat nasihat yang betul mengenai perundangan syariah dan undang-undang yang sedang berkuat kuasa dalam menyediakan skrip sesebuah karya yang mahu diterbitkan.

“Tawaran yang diberikan ini adalah untuk mengelak daripada berlaku kekeliruan dan salah faham masyarakat terhadap hukum hakam serta perjalanan proses perundangan di negara ini terutamanya tentang perundangan Syariah,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan kepada mStar Online di sini pada Rabu.

Beliau mengulas gesaan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria yang menasihati pasangan pelakon Rashidi Ishak dan Vanidah Imran agar merujuk kepada Jabatan Agama Islam mengenai status suami isteri mereka berikutan dialog mengenai perceraian yang diungkapkan Rashidi dalam filem Untuk Tiga Hari.

Filem berkenaan adalah arahan Afdlin Shauki dan ditayangkan di pawagam sejak 20 September lalu.

Musa berkata, sesebuah karya itu boleh menjadi medium terbaik dalam mendidik masyarakat Islam di negara ini kerana ia ditonton oleh segenap lapisan masyarakat namun gambaran yang salah boleh menjejaskan Islam termasuklah Mahkamah Syariah dan Jabatan Agama Islam.

Sehubungan itu ujar beliau, adalah wajar semua syarikat produksi di negara ini termasuklah persatuan-persatuan seni melakukan kerjasama dengan pihaknya yang bersedia menjadi badan penasihat agar masalah seumpama itu tidak akan timbul pada masa akan datang.

Artikel Sebelum

Lindsay Lohan Terkena Jangkitan Paru-Paru

Artikel Berikut

Raja Azmi Berhenti Bikin Filem

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain