Iqram Dinzly & Zahiril Adzim Bantu Jayakan #siswamerdeka - Hiburan | mStar

Iqram Dinzly & Zahiril Adzim Bantu Jayakan #siswamerdeka

Iqram Dinzly
Iqram Dinzly

PETALING JAYA: Bersempena sambutan Hari Kemerdekaan yang ke-55, dua pelakon hebat, Iqram Dinzly dan Zahiril Adzim telah membantu Kementerian Pengajian Tinggi dengan kerjasama Erama TV bagi menjayakan pertandingan secara online iaitu #siswamerdeka.

Iqram berkata, ia merupakan tanda sokongan daripadanya demi memperjuangkan negara yang mahu pelajar-pelajar universiti dalam dan luar negara mengekpresikan diri terhadap perasaan cintakan negara.

"Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke-55 sudah berlalu tetapi semangat kemerdekaan masih lagi mengalir dalam minda rakyat Malaysia.

"Jadi, sebagai seorang selebriti, sudah menjadi tanggungjawab saya untuk membantu negara dalam mendidik para pelajar untuk terus menunjukkan sokongan dan semangat patriotisme mereka kepada negara.

"Dan #siswamerdeka adalah salah satu perjuangannya dimana pertandingan ini terdiri daripada tiga kategori iaitu mereka slogan #siswamerdeka, menghantar foto yang berkaitan dengan cintakan negara serta video kemerdekaan," katanya.

Tambah Iqram, #siswamerdeka adalah cara baru pelajar-pelajar mengekspresikan diri mereka terhadap perasaan cinta pada negara selain platform terbaik untuk para pelajar menunjukkan rasa sayang kepada Malaysia dengan cara mereka sendiri.

Penyertaan #SiswaMerdeka hanya menggunakan media sosial terkini iaitu Twitter dan Instagram bagi menghantar penyertaan dan pelajar berpeluang memenangi pelbagai hadiah menarik antaranya Ipad 3, Iphone 4, Kamera DSLR dan sejumlah wang tunai.

Bagi slogan #siswamerdeka pelajar hanya perlu menulis “Saya @siswamerdeka kerana……..” di Twitter manakala foto dan video yang menceritakan pengalaman dan harapan pelajar terhadap Malaysia boleh dihantar menerusi Instagram menggunakan 'hashtag' yang sama iaitu #siswamerdeka.

Sementara itu, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah berkata, “#siswamerdeka dapat melihat bakat mahasiswa meluahkan perasaan cinta mereka terhadap Malaysia dengan menggunakan cara mereka, iaitu dengan menggunakan media sosial sepenuhnya.

"Bagi mengetahui nilai patriotisme dalam diri seorang siswa, kita dekati mereka menerusi pertandingan seperti ini kerana saya percaya mahasiswa mempunyai semangat cintakan negara serta ada nilai patriotisme, cuma cara penyampaiannya sahaja berbeza," ujarnya.

Bagi pelajar yang berminat, mereka boleh melayari www.erama.tv/sm untuk maklumat lanjut atau akaun Twitter serta Instagram menerusi susur masa #siswamerdeka.

Penyertaan hanya terbuka kepada golongan pelajar universiti di dalam dan luar negara dan akan ditutup pada 12 September ini.

Artikel Sebelum

Ibu Bapa Kristen Stewart Bercerai

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Hos MHI & Hot FM Bertukar Tempat

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain

Nasharudin Mat Isa akan didakwa Selasa