Brenda Tidak Mengalah Selepas Kegagalan 'Mulut Longkang' - Hiburan | mStar

Brenda Tidak Mengalah Selepas Kegagalan 'Mulut Longkang'

Brenda. Foto AZLINA ABDULLAH
Brenda. Foto AZLINA ABDULLAH

PETALING JAYA: Kegagalan single lagu pertama, Mulut Longkang ternyata tidak menjatuhkan semangat penyanyi baru, Brenda, 18, apabila dia tetap meneruskan usahanya untuk muncul dengan single kedua berjudul Manusia Biasa.

Brenda berkata, walaupun kecewa Mulut Longkang kurang mendapat sambutan, namun dia mengambilnya sebagai perkara positif untuk memperbaiki kelemahan diri.

"Saya percaya setiap 'produk' yang gagal pasti ada kelemahannya sehingga ia kurang mendapat perhatian ramai.

"Mungkin judul lagu Mulut Longkang, kasar bunyinya, membuatkan orang ramai memberi satu persepsi negatif tentang lagu ini sedangkan ia sarat dengan mesej berguna.

"Bagaimanapun, tanpa membuang masa, saya buktikan kemampuan diri menerusi lagu Manusia Biasa," katanya.

Tambah Brenda, hal tersebut membuatkan dia mula berhati-hati dalam memilih sesebuah lagu tidak kiralah daripada segi lirik dan tajuk.

Manusia Biasa merupakan lagu asal daripada penyanyi seberang, Yovie dan Nuno yang telah pun disusun semula untuk dinyanyikan balik oleh Brenda.

"Lagu ini sangat istimewa buat saya tambah pula setelah ia disusun semula dandiberi nafas baru, orang lain pasti tidak sedar bahawa Yuvie dan Nuno merupakan penyanyi asal lagu ini.

"Harap-harap karya ini dapat menarik perhatian ramai. Bagaimanapun, saya sudah pun bersedia dengan kritikan orang terhadap lagu tersebut," ujarnya yang akan menghasilkan album tidak lama lagi.

Ditanya adakah dia sudah dapat merasakan cabarannya dalam ingin membina tapak karier nyanyian yang kukuh, Brenda berkata, hal tersebut sudah mula dirasai sejak kemunculan lagu Mulut Longkang lagi pada pertengahan tahun lalu.

"Tidak apa, untuk menjadi seorang yang berjaya, seseorang itu haruslah menempuh dugaannya dahulu. Cuma saya harap ia tidak diganggu dengan kontroversi yang kurang menyenangkan," ujarnya ringkas.

Artikel Sebelum

Astro Tutor TV SPM Perkenalkan 'Gradz'

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain