RIM Perketat Syarat Kelayakan AIM - Hiburan | mStar

RIM Perketat Syarat Kelayakan AIM

Yuna
Yuna

KUALA LUMPUR: Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM) akan memperketatkan syarat-syarat kelayakan penyertaan Anugerah Industri Muzik (AIM).

Menurut Pengerusi Bersama AIM 18, Rosmin Hashim, penyertaan hanya dibuka kepada 100 peratus penggiat muzik berwarganegara Malaysia yang terdiri daripada penyanyi, komposer, produser dan syarikat rakaman tempatan.

"Mulai tahun depan kita akan memperketatkan lagi syarat-syarat kelayakan penyertaan iaitu hanya kepada penggiat muzik tempatan sahaja.

"Sebenarnya kita sudah mulakan tahun ini tetapi syarat-syarat kelayakan masih longgar dimana ia hanya tertumpu kepada komposer dan produser.

"Ini adalah bagi menghargai usaha, bakat dan karya pemuzik-pemuzik tempatan seterusnya dapat memajukan lagi industri muzik tanah air," katanya pada sidang media selepas forum AIM, di Hotel Royale Chulan, di sini, Selasa.

Tambahnya, langkah tersebut dapat menggalakkan lagi persaingan antara pemuzik-pemuzik tempatan mencipta lebih banyak karya berkualiti.

Selain itu, RIM turut merancang untuk melakukan tiga penganjuran AIM yang berbeza bagi mewakili tiga bahasa di Malaysia.

"Kita juga bercadang untuk menganjurkan AIM mengikut tiga pecahan bahasa Melayu, Cina dan India agar memberi kepuasan yang maksima kepada penggiat-penggiat seni tempatan yang berbilang kaum menilai karya mereka.

"Apa yang diperhatikan semakin ramai penggiat seni daripada kaum bukan Melayu, justeru itu kita mahu memberi ruang yang lebih besar menghargai karya-karya mereka," katanya.

Dalam pada itu, forum yang turut disertai artis-artis tempatan dan wakil-wakil syarikat rakaman turut membangkitkan beberapa cadangan kepada penganjuran akan datang.

"Kita akan mempertimbangkan beberapa cadangan yang diusulkan seperti mengangkat lagu terbaik bukan dari empat lagu yang memenangi sub kategori dan membuka beberapa lagi kategori baru bersesuaian dengan peredaran muzik sekarang," katanya.

Sementara itu, Rosmin selaku ahli panel pada majlis tersebut berpuas hati dengan maklum balas daripada artis dan wakil syarikat rakaman yang datang memberi pandangan pada majlis tersebut.

Jelasnya, perbincangan akan dibuat dalam masa terdekat bagi memutuskan pembaharuan yang akan dibuat pada AIM akan datang.

Antara artis yang hadir ialah Joe Flizzow, Atilia, Altimet, Hunny Madu, Hang Dimas, Monoloq, dan Radhi OAG.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain