Industri Filem Tidak Berkembang Dorong Dua Pengarah Sambung Belajar - Hiburan | mStar

Industri Filem Tidak Berkembang Dorong Dua Pengarah Sambung Belajar

KUALA LUMPUR: Pengarah filem Ahmad Idham Ahmad Nadzri dan Prof Madya A.Razak Mohaideen bertekad untuk melanjutkan pengajian ke program peringkat Doktor Falsafah (PhD) di Universiti Utara Malaysia (UUM) semata-mata untuk memajukan industri perfileman negara.

Kedua-dua pengarah filem ini mempunyai matlamat yang sama iaitu ingin mengkaji kelemahan-kelemahan filem tempatan daripada sudut pandangan sebagai seorang ahli akademik.

"Kita melihat industri filem pada hari ini tidak boleh berkembang ke peringkat yang lebih tinggi sedangkan terlalu banyak lambakan filem-filem tempatan yang keluar setiap tahun tapi hanya tertumpu dalam negara sahaja.

"Kajian yang saya akan lakukan nanti tertumpu tentang kegagalan industri filem tempatan kita untuk menembusi pasaran negara luar sedangkan negara jiran seperti Indonesia, Filipina, Korea sudah pergi jauh," kata Ahmad Idham pada sidang media selepas majlis penyerahan surat tawaran bagi mengikuti ijazah berkenaan di sini, Isnin.

Jelas Ahmad Idham, dengan pengalamannya melibatkan diri dalam industri perfileman tempatan dia yakin ia dapat membantunya membuat kajian dalam bidang yang dipilih untuk tempoh pembelajaran selama dua tahun.

"Bukan mudah untuk saya diterima sebagai seorang pelajar. Saya melalui pelbagai peringkat tapisan dan temu duga untuk melayakkan saya mengikuti kursus ini.

"Saya yakin pengalaman yang ada dapat membantu proses kajian ini dan secara tidak langsung mendapat jawapan terhadap permasalahan dan kelemahan industri filem kita," katanya.

Sementara itu, Razak pula mengambil peluang tersebut untuk mengkaji mengenai cabaran perniagaan filem masa kini dan kelemahan-kelemahan kegagalan sesebuah filem yang dihasilkan.

"Dalam kajian itu nanti saya akan cuba membongkar betapa sukarnya hidup sebagai seorang pembikin filem kerana mempunyai kelompok pasaran yang kecil.

"Pelopor industri filem kita sebelum ini kebanyakannya tidak dapat pendedahan secara formal kerana pengajian filem di Malaysia kurang daripada 20 tahun. Jadi banyak kekurangan yang perlu kita kenal pasti untuk pergi lebih jauh," ujarnya yang juga Dekan Fakulti Teknologi Kreatif dan Artistik, Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah, Alam.

Bercakap tentang filem-filem terbitannya, Razak berkata risiko seorang pengarah adalah untuk mencuba pelbagai genre bagi memenuhi melihat kehendak pasaran.

"Kita sentiasa berdepan dengan kegagalan dan bagi saya ia adalah adat perniagaan kerana tidak semua produk kita berjaya di pasaran.

"Sebagai seorang pengarah kita perlu berhadapan dengan risiko dan jika ia gagal kita perlu melihat puca kegagalan dan perbaiki semula," katanya.

Ketika ditanya tentang penilaian dan jangkauan penonton lebih tinggi terhadap filem-filem arahannya selepas bergelar mendapat PhD nanti, Razak berkata dia sentiasa menerima kritikan dan pandangan penonton terhadap filem-filem arahannya.

"Setiap filem yang dihasilkan ada yang disukai dan ada juga yang tidak, jadi saya tetap menerima kritikan yang membina daripada penonton," katanya.

Kedua-dua pengarah filem ini akan memulakan pengajian pada Oktober depan dengan tempoh dari dua hingga lima tahun bagi menyiapkan hasil kajian tersebut.

Artikel Sebelum

GBSB Kecewa Tuntutan Keterlaluan Rozita Che Wan

Artikel Berikut

Minda Nubhan Semakin Luas Selepas Keluar AUR

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain