Selebriti Popular Diajak Bermalam Di Hutan

Sabhi Sadhi antara selebriti Artis Pencipta Alam
Sabhi Sadhi antara selebriti Artis Pencipta Alam
Sabhi Sadhi antara selebriti Artis Pencipta Alam

PETALING JAYA: Isu pemuliharaan hutan yang sering diabaikan memaksa Yayasan Pulau Banding memperkenalkan program Artis Pencipta Alam melibatkan golongan artis bagi membolehkan golongan itu berkongsi pengalaman masing-masing terhadap kepentingan menjaga alam semula jadi.

Ketua Pegawai Operasi yayasan itu, Dr Daniel Baskaran berkata, program yang akan berlangsung selama tiga hari dua malam itu akan diadakan di Belum Rainforest Resort, Pulau Banding, Gerik pada 8 hingga 10 Julai depan.

“Isu pemeliharaan dan pemuliharaan hutan perlu diambil berat oleh semua pihak. Jadi, kami ingin menggunakan kaedah ini untuk meningkatkan ilmu tentang alam kepada selebriti dan orang ramai,” katanya ketika majlis siding media Artis Pencinta Alam di Menara Mustapha Kamal, di sini, Rabu.

Antara selebriti yang akan menyertai program tersebut ialah Miss Universe Malaysia 2010, Nadine Ann Thomas, penyanyi Farah Ashikin, Sabhi Saddi, pelakon Hasnul Rahmat dan Rafidah Ibrahim.

Turut serta akan terlibat dengan program itu termasuklah penyanyi Fauziah Latiff, Angkasawan Negara Mejar Dr Faiz Khaleed, penyanyi Ezlynn Ariffin dan Amanda Imani.

Mereka bakal bermalam di hutan itu dan berkongsi pengalaman tentang aktiviti mereka sepanjang mengikuti program tersebut.

Sementara penyanyi Dayang Nurfaizah yang merupakan duta Yayasan Pulau Banding tidak berpeluang untuk menyertainya kerana mempunyai komitmen persembahan dan promosi album terbaru di Kuching, Sarawak.

Program tersebut diadakan bersempena dengan Tahun Perhutanan Antarabangsa Dunia 2011 yang dilancarkan oleh World Forestry Federation dengan sokongan Yayasan Emkay.

Selain berpeluang meneroka keindahan alam semula jadi di Kompleks Hutan Hujan Belum-Temenggor seluas 300,000 hektar yang berusia 130 tahun itu, para selebriti juga akan melawat perkampungan orang asli untuk mengalami sendiri dan memahami kehidupan masyarakat tersebut.

Maklumat berhubung mengenai acara itu boleh dikongsi menerusi laman sesawang Facebook iaitu www.facebook.com/ArtisPencintaAlam.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain