Norzizi Zulkifli Elak Jadi Pengarah Kerana Susu Badan - Hiburan | mStar

Norzizi Zulkifli Elak Jadi Pengarah Kerana Susu Badan

Antara barisan pelakon utama teater Mak Dara Nyonya, Zizi (kanan).
Antara barisan pelakon utama teater Mak Dara Nyonya, Zizi (kanan).

KUALA LUMPUR: Pelakon dan Penggiat Teater, Norzizi Zulkifli mengakui cuba mengelak daripada mengarah teater agar tidak mengalami kehilangan susu badan.

Kata Zizi, dia yang melahirkan anak ketiga enam bulan lalu memastikan dirinya tidak berada dalam keadaan tertekan apabila sibuk mengarah sesebuah teater.

"Pengalaman melahirkan anak kedua banyak mengajar saya agar tidak boleh terlalu stres kerana ia boleh menyebabkan kehilangan susu badan.

"Kebiasaannya kita boleh menyusukan anak sehingga berusia dua tahun. Kalau boleh saya mahu menyusukan mereka hingga dalam tempoh maksimum daripada menggunakan susu formula," katanya yang kini mempunyai tiga cahaya mata iaitu Mohd Armada, 4, Tulus Jiwa Ramadan, 2 dan Indah Hening Kasih, 6 bulan.

Kata Zizi, anak keduanya pernah mengalami sakit perut apabila cuba untuk mencampurkan susu badan dengan susu formula.

Dalam pada itu, kesibukannya sebagai tenaga pengajar di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) dia terpaksa menangguhkan hasrat melanjutkan pelajaran pada peringkat doktor falsafah (PhD) kerana mahu memastikan anak-anak membesar.

"Saya memang merancang untuk sambung pelajaran ke luar negara sekali lagi tapi memandangkan anak-anak saya masih terlalu kecil.

"Sekarang pun susah untuk bahagikan masa. Kebiasaan mereka akan tunggu saya balik kerja untuk tidurkan mereka dan selepas itu barulah saya ada masa untuk saya membaca atau buat skrip," katanya.

Dalam pada itu, kemunculannya dalam teater Mak Dara Nyonya yang bakal dipentaskan pada 6 hingga 12 Julai ini di Pusat Pelancongan Malaysia (Matic) dianggap sebagai melepaskan gian berlakon semula.

"Kali terakhir saya berlakon pada tahun 2009, pelawaan menyertai sangat saya nantikan. Sebelum ini ketika teater Nyonya ini dipentaskan di Istana Budaya dahulu saya sudah terfikir untuk berlakon teater tersebut.

"Apa yang menjadi cabaran berlakon teater ini ialah saya sentiasa memikirkan tentang betul atau tidak, kadang kala saya terfikir lebih baik tidak tahu apa-apa tentang teater daripada belajar tentangnya," katanya yang kini merupakan pensyarah di Aswara.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Paris Hilton & Cy Waits Putus Cinta

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Rakyat Pahang terima Sultan baharu