MonoloQue & Altimet Bakal Beraksi Di UK

Loque dari MonoloQue dan Altimet teruja untuk membuat persembahan di United Kingdom.
Loque dari MonoloQue dan Altimet teruja untuk membuat persembahan di United Kingdom.
Loque dari MonoloQue dan Altimet teruja untuk membuat persembahan di United Kingdom.

PETALING JAYA: Kumpulan MonoloQue dan penyanyi rap Altimet akan membuat persembahan di sekitar United Kingdom dan Ireland dalam siri jelajah yang dinamakan UK And Eire Tour bermula 18 Febuari depan.

Siri jelajah ini akan diadakan di empat lokasi utama bermula di Warwick, diikuti Nottingham dan Dublin. London pula akan menjadi lokasi penutup persembahan mereka pada 25 Februari.

Altimet yang sedang mencipta nama melalui lagu hit, Syukur, menyatakan bahawa dia sangat berbesar hati untuk turut serta di dalam siri persembahan itu dan akan menjanjikan persembahan yang terbaik untuk audiens di sana.

"Saya akan mempersembahkan sepuluh hingga dua belas lagu malah DJ Fuzz akan turut serta di dalam persembahan saya nanti," jelas Altimet apablia ditemui pada sidang akhbar yang berlangsung di The Bee, Jaya One, di sini, Rabu.

"Agak terkejut dan saya tertanya-tanya kepada diri sendiri kenapa mereka memilih saya untuk membuat persembahan di sana?

"Peluang seperti ini jarang datang kepada artis tempatan dan saya tidak mahu melepaskannya," jawab Altimet apabila ditanya tentang reaksi mengenai jemputan membuat persembahan di kota-kota negara Inggeris itu.

Bagi Loque dari kugiran MonoloQue pula, ini merupakan pengalaman baru bagi kumpulannya yang popular dengan lagu Jika Aku Seorang Robot dan Kekanda Adinda itu.

"Walaupun dijangkakan kebanyakan penonton adalah terdiri daripada pelajar dan warga Malaysia di sana, kami tetap optimis dan memandang siri gig ini sebagai satu titik permulaan untuk mengembangkan bakat dan karya kami di negara luar," kata Loque yang merupakan vokalis kumpulan itu.

"Kami sangat teruja untuk membuat persembahan di sana dan kami akan membawa satu elemen baru di dalam persembahan-persembahan kami," jelas MonoloQue yang akan membawa 12 lagu hit dan lagu baru mereka.

Kumpulan Negara ke United Kingdom (KNUKE) adalah organisasi yang menjadi tulang belakang di dalam siri jelajah ini.

KNUKE telah berjaya membawa kumpulan-kumpulan indie seperti Hujan, Estrella, Seven Collar t-Shirt, dan Couple membuat persembahan di negara itu sejak 2008.

"Matlamat kami adalah untuk meneruskan usaha menonjolkan bakat-bakat muzik indie tempatan di luar negara dan langkah membawa Altimet untuk turut serta membuat persembahan di UK adalah untuk menambahkan variasi di dalam siri jelajah ini," kata Rashdan Harith, salah seorang pengasas KNUKE.

"KNUKE bekerjasama dengan dua pertubuhan masyarakat Malaysia di United Kingdom iaitu Warwick Malaysian Society dan UCL Msoc untuk menjayakan persembahan MonoloQue dan Altimet di sana.

"Selain itu, kami juga telah membuat promosi melalui temu ramah di beberapa stesen radio dan media cetak di United Kingdom," tambah Harith.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain