Waheeda Berdakwah Melalui Internet - Hiburan | mStar

Waheeda Berdakwah Melalui Internet

Waheeda bahagia di samping suaminya, Akhil Hayy.
Waheeda bahagia di samping suaminya, Akhil Hayy.

WALAUPUN sudah tidak aktif dalam industri seni, Waheeda cuba melibatkan diri secara serius dalam bidang dakwah. Penyanyi yang pernah popular menerusi lagu Wassini ini menggunakan blognya, www.reasonwiththem.blogspot.com sebagai medium untuk berdakwah sejak Jun lalu.

Menurut isteri kepada pendakwah bebas dan penyanyi Akhil Hayy ini, dia menekankan perbandingan antara agama Kristian dan Islam dengan menjadikan al-Quran dan Injil sebagai rujukan.

“Saya suka tekankan kepada masyarakat Islam itu sendiri sebab pada pandangan saya, masyarakat Islam di Malaysia ini hanya ada pada nama. Apa yang saya katakan bukan sekadar cakap kosong sahaja sebaliknya saya banyak membuat kajian dengan meneliti dan memahami maksud-maksud dalam al-Quran.

“Saya merupakan peminat kepada penceramah dan penulis terkenal dunia Ahmed Hussein Deedat sejak berusia 12 tahun dan beliau menjadi aspirasi untuk saya bergelar seorang pendakwah.

“Apa yang membuatkan saya tertarik dengan beliau adalah keberaniannya berdebat dengan mubaligh Kristian. Oleh sebab itu, saya banyak membuat kajian tentang hijab dan banyak lagi. Saya juga cuba menjawab tentang beberapa isu semasa yang berlaku sekarang ini seperti isu pembuangan anak, menghina puasa dan menutup aurat,” katanya kepada mStar Online.

Dakwahnya turut disasarkan kepada orang bukan Islam yang berminat untuk mengenali agama Islam. Bukan sahaja dengan orang luar, malah Waheeda juga sentiasa berdebat dengan suaminya tentang agama kerana Allah.

Selain itu, dia yang kini selesa mengenakan purdah juga menurunkan ilmu kepada anak-anak Akhil yang tinggal bersama dengannya iaitu Siti Nur Maisarah, 13, dan Mohd Syarif Idayatullah, 12, untuk sentiasa mendalami setiap pengertian dalam al-Quran.

“Kita perlu sentiasa mencari ilmu dengan memahami kitab, sunnah dan al-Quran. Ini kerana di akhir zaman, agama Islam yang akan menguasai segala-galanya,” jelasnya lagi.

Sambil berdakwah, Waheeda juga mencari pendapatan dengan menjual abaya secara dalam talian di arum-abaya.blogspot.com. Abaya yang dibekalkan dari Dubai, Syria dan Bahrain itu dijual pada harga antara RM150 hingga RM300.

Bercerita tentang Raya, Waheeda beraya bersama-sama suami dan keluarga di kampungnya, Johor Baru pada Hari Raya Pertama dan pulang ke kampung Akhil di Gopeng, Perak pada Hari Raya Ketiga.

Artikel Sebelum

Norish Karman Temui Kekasih Baru

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Drama The Iron Lady Bolot 5 Anugerah

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain