Ujian Air Kencing Ameng Spring Tidak Silap - Hiburan | mStar

Ujian Air Kencing Ameng Spring Tidak Silap

KUALA LUMPUR: Anggota polis yang mengambil spesimen air kencing penyanyi kumpulan Spring, Ameng memberitahu Mahkamah Majistret di sini Selasa, bahawa keputusan ujian yang dilakukannya tidak akan tersilap.

Lans Koperal Norazman Mohamed, 46, yang bertugas di Bahagian Narkotik, Ibu Pejabat Polis (IPD) Sentul, di sini, berkata, keputusan ujian yang dilakukan di balai polis itu adalah 100 peratus tepat.

“Saya menyuruh tertuduh untuk mengambil spesimen air kencing. Selepas diambil, saya memasukkan ujian pengesan dadah. Selepas lima minit, batang ujian itu menunjukkan satu garisan iaitu positif,” katanya.

Bagaimanapun, beliau tidak mengetahui jika ujian yang dilakukan di makmal melibatkan spesimen yang sama boleh menunjukkan keputusan yang berbeza.

Norazman berkata demikian semasa disoal oleh peguam Kamarul Zaman Abdul Rahman yang mewakili Ameng atau nama sebenarnya, Wan Aminuddin Wan Ismail.

Saksi juga memberitahu, beliau melihat sendiri bagaimana spesimen air kencing itu diambil.

“Saya mengarahkan tertuduh untuk mengambil botol kosong bagi diisi air kencing. Saya berdiri kira-kira 2 kaki (0.6 meter) daripada tertuduh semasa proses tersebut,” kata Norazman.

Dalam kes ini, Ameng sedang dibicarakan atas tuduhan memasukkan dadah jenis ganja ke dalam badannya pada pukul 3.45 petang, 2 April lalu di IPD Sentul.

Penyanyi yang terkenal dengan lagu Bougenvilla itu didakwa mengikut Seksyen 15(1) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM5,000 atau penjara sehingga dua tahun.

Dia mengaku tidak bersalah atas tuduhan tersebut pada 12 Mei lalu.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Siti Hajar Alias dan perbicaraan yang berjalan di hadapan Majistret Zaki Asyraf Zubir bersambung 17 Ogos ini.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Ziana Zain & Mohd Nyanyi Lagu Rap

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Pendaki Bikini' ditemui mati kesejukan

Jutawan ditembak mati di luar rumah mewah

PFA lepaskan Muhammad Zafuan serta-merta

Maut terlebih makan durian