Malam Lagenda Perdana Bersama Seniman Untuk Jamil Sulong - Hiburan | mStar

Malam Lagenda Perdana Bersama Seniman Untuk Jamil Sulong

 Antara barisan anggota Seniman, artis baru dan lama yang turut memeriahkan sidang media di Finas Foto The Star Oleh DALILAH NADIAH MOHD SHAHRIFUDDIN
Antara barisan anggota Seniman, artis baru dan lama yang turut memeriahkan sidang media di Finas Foto The Star Oleh DALILAH NADIAH MOHD SHAHRIFUDDIN

KUALA LUMPUR: Persatuan Seniman akan menganjurkan Malam Lagenda Perdana "Tiada Kata Secantik Bahasa" khas memperingati jasa Datuk Jamil Sulong yang bakal diadakan pada 5 ogos ini.

Ia akan diadakan di Dewan Tun Dr Ismail, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

Malam tersebut juga bertujuan menghargai karya-karya daripada Datuk Jamil Sulong yang juga antara pengarah filem Melayu terawal selain melancarkan buku-buku tulisan beliau iaitu Warisan dan Wawasan serta Tiada Kata Secantik Bahasa.

Menurut Presiden Persatuan Seniman, Harun Salim Bachik, majlis itu merupakan salah satu usaha daripada Seniman bagi menghargai tokoh-tokoh dalam industri hiburan agar terus diingati terutamanya bagi generasi baru.

"Seniman tidak mahu mereka dipinggirkan dalam keadaan begini. Kami mahu generasi baru kenal dan tahu jasa orang-orang lama yang banyak membantu industri filem tempatan.

"Dalam majlis ini nanti, kita turut menjemput artis-artis lama dan baru bagi mengeratkan lagi hubungan silaturahaim antara satu sama lain, pelbagai acara telah dirancang bagi mengenang kembali hasil karya Datuk jamil" jelasnya.

Dalam pada itu, Datin Rosnani Jamil menyifatkan usaha murni ini sebagai penghargaan yang tidak ternilai kepada dia dan keluarga.

"Saya bagi pihak Abah (gelaran kepada Datuk Jamil Sulong) berasa terharu terhadap kesungguhan Seniman menganjurkan majlis ini. Biarpun keadaan beliau kini agak tidak berapa baik tapi dia berjanji akan hadir pada majlis tersebut.

"Bagi artis baru yang turut memeriahkan lagi majlis ini nanti saya ucapkan berbanyak terima kasih kerana sudi meraikan Abah biarpun kebanyakkan artis muda tidak mengenalinya," jelas Rosnani mewakili Datuk Jamil yang tidak dapat hadir kerana masalah kesihatan.

Dalam pada itu, Datin Rosnani atau lebih mesra dengan panggilan Mak Nani turut menceritakan rasa sedih dan kecewa suaminya apabila orang hanya mengenali lagu P.Tamlee tanpa mengambil berat penulis liriknya.

Kata Rosnani, tidak ramai yang tidak tahu lagu-lagu seperti Anakku Sazali, Tiada Kata Secantik Bahasa, Dengar Ini Cerita, Tiru Macam Saya, Merak Kayangan dan banyak lagi ditulis oleh suaminya.

"Dia hanya mengadu kepada saya tentang rasa sedihnya kerana tidak diingati seperti mana orang lain mengingati P.Ramlee. Banyak lagu-lagu yang ditulis suami saya untuk P.Ramlee tetapi ramai yang tidak mengetahuinya," katanya.

Bercerita tentang bidang penulisan, Jamil yang akan menyambut ulang tahun kelahiran ke 84 pada tahun ini masih lagi aktif berkarya. Malah hasil karyanya masih lagi mempunyai nilai tersendiri.

"Abah terlalu sayangkan bidang penulisan sehingga sekarang dia masih lagi aktif menulis biarpun keadaan kesihatan tidak berapa baik.

"Saya yang menaipnya untuk disimpan. Walaupun sudah agak uzur bahasa yang digunakan masih seperti dahulu. Mak sendiri tersentuh setiap kali membaca hasil-hasil karyanya.

Sementara itu, dijangkakan seramai 32 artis lama dan baru akan terlibat pada malam tersebut dengan pelbagai acara. Bagi yang berminat untuk menyertainya boleh menghubungi pihak Seniman ditalian 03- 41055442.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Maya Karin Sah Bercerai Talak Satu

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain