Uda dan Dara Berjaya Sentuh Hati Penonton - Hiburan | mStar

Uda dan Dara Berjaya Sentuh Hati Penonton

Uda (Razali Hussain) dan Dara (Misha Omar). - Foto THE STAR Oleh M. AZHAR ARIF
Uda (Razali Hussain) dan Dara (Misha Omar). - Foto THE STAR Oleh M. AZHAR ARIF

KUALA LUMPUR: Teater Muzikal Uda dan Dara yang dipentaskan di Istana Budaya bermula Sabtu lalu berjaya menyentuh hati penonton.

Naskah sasterawan negara, Allahyarham Datuk Dr. Usman Awang itu benar-benar memberi sentuhan berlainan bagi mereka yang menyukai teater.

Dipentaskan buat pertama kalinya pada tahun 1972, Uda dan Dara dipentaskan semula di Istana Budaya bermula 10 Julai sehingga 20 Julai ini.

Prebiu kepada pihak media diadakan pada malam Isnin.

Pengarah teater tersebut, Datuk Rahim Razali berkata, beliau amat berpuas hati dengan persembahan itu.

Katanya, segala latihan pementasan telah membuahkan hasil yang menggalakkan apabila para pelakon berjaya menjiwai watak yang dibawakan oleh mereka.

"Muzik, tarian serta lakonan bergabung dengan baik sekali dan mencapai keseimbangan. Ini menjadikan persembahan malam ini berjaya dan menarik sekali," katanya kepada MStar Online.

Dalam pementasan itu, persembahan kedua-dua pelakon utama, Razali Hussain sebagai Uda dan Misha Omar (Dara) begitu berkesan sehingga sesetengah pelakon mengesat air mata menonton nasib malang pasangan itu.

Sementara itu, Penerbit Kumpulan Produksi teater berkenaan, Dale Majid berkata, masih terdapat ruang untuk meningkatkan lagi tahap persembahan.

Katanya, setiap kali selepas persembahan, pihaknya akan menjalankan post-mortem bagi mengenal pasti apa-apa kelemahan yang boleh diperbaiki.

Muzikal Uda dan Dara - sebuah karya agung Seniman Negara Allahyarham Datuk Dr. Usman Awang, adalah sebuah kisah cinta tragis.

Ia menceritakan kisah dua darjat yang mewakili dua kelompok manusia. Seorang anak tani bernama Uda dilamun cinta dengan gadis kaya bernama Dara.

Bagaimanapun, hubungan pasangan itu tidak direstui oleh sesetengah pihak. Ini kerana isu darjat, kuasa dan kasta dipersoalkan oleh mereka yang berada, berpangkat dan berdarjat.

Muzikal Uda dan Dara turut membariskan pelakon seperti Umi Kalsom (ibu Uda), Rosdeen Suboh (Uteh), Radhi Khalid (Pak Long) dan Mazlan Tahir (Alang Bakhil).

Tiket-tiket menyaksikan persembahan ini masih dijual dan boleh ditempah dengan menghubungi 03-41498600 atau layari web www.tiket2u.biz

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain