Astro & Endemol Jalin Kerjasama - Hiburan | mStar

Astro & Endemol Jalin Kerjasama

PETALING JAYA: Astro Entertainment Sdn. Bhd. (AESB) dan Endemol Asia Ltd hari ini mengumumkan usaha sama untuk mencipta dan menawarkan pengisian kandungan tempatan yang terbaik untuk penonton televisyen di negara ini.

Pengarah Eksekutif AESB, Zainir Aminullah berkata, usaha yang dijalinkan oleh dua syarikat itu akan membolehkan Astro mengakses portfolio global Endamol dan memebri peluang kepada mereka untuk bekerjasama dengan syarikat penyiar tempatan.

Ia juga akan membangunkan pengisian kandungan siaran televisyen tempatan dengan menekankan nilai-nilai murni dan budaya warisan yang boleh dibawa ke pasaran global. Ia termasuk program-program seperti drama, hiburan, program bercorak realiti dan permainan.

“Ini merupakan perkembangan yang menarik untuk AESB dan Endemol yang mana ia mencerminkan satu lagi usaha sama yang ‘terbaik di dalam kelasnya’ untuk perniagaan dalam bidang penyiaran televisyen yang berani dan inovatif.

“Sebagai pembekal pengisian kandungan tempatan yang terbesar di Asia, AESB akan terus berusaha untuk mengembangkan pernyataan program yang dibekalkan dan sebagai pencipta pengisian kandungan yang utama di dunia, Endemol adalah rakan kongsi yang ideal bagi kami.

“Kami tidak sabar untuk menerbitkan program-program menarik berdasarkan format yang hit oleh Endemol untuk pasaran Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini. Di Malaysia, Endamol telah pun menerbitkan program drama tempatan bercorak komedi berjudul Impak Minima dan Jodoh untuk siaran Astro dan juga sedang di peringkat pra-produksi untuk program lain yang turut melibatkan stesen televisyen TV3.

Perjanjian terbaru Endemol tidak terhad kepada Astro sebaliknya merentasi seluruh Asia termasuk program baru rancangan Deal or No Deal, 1 vs. 100 dan Big Brother yang akan disiarkan di Korea, China, Indonesia, Vietnam, Kemboja dan Filipina.

Sementara itu Ketua Pegawai Eksekutif Endemol, Bahagian Operasi Asia, Arjen Van Mierlo berkata, Malaysia mempunyai pasaran televisyen yang berkembang pantas dan menerusi kerjasama dengan pihak Astro akan meletakkan Endemol di dalam kedudukan yang kukuh.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Benarkah Lawak Senario Sudah Basi?

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain

Anda boros? Apa kata cuba 5 cara ini