Ibu Beri Komen Tentang Shahir

Mahanum Osman menyediakan makanan untuk anak bujangnya, Shahir yang pulang ke Kampar pada 5 Jun lalu selepas menjuarai AF8. - Foto mStar oleh SITI AZIRA ABD AZIZ
Mahanum Osman menyediakan makanan untuk anak bujangnya, Shahir yang pulang ke Kampar pada 5 Jun lalu selepas menjuarai AF8. - Foto mStar oleh SITI AZIRA ABD AZIZ
Mahanum Osman menyediakan makanan untuk anak bujangnya, Shahir yang pulang ke Kampar pada 5 Jun lalu selepas menjuarai AF8. - Foto mStar oleh SITI AZIRA ABD AZIZ

KEMENANGAN Shahir dalam Akademi Fantasia kelapan (AF8) berjaya mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan di antara penyanyi itu dengan ahli keluarganya yang lain.

Sebagai bukti, salah seorang saudara Shahir bersedia untuk menjadi pengurus bagi mengendalikan segala aktiviti penyanyi itu di Kuala Lumpur.

Ibu Shahir, Mahanum Osman,45, berkata, kemenangan anaknya itu sebenarnya bagaikan satu tuah kerana dia mampu merapatkan lagi hubungan kekeluargaan sesama meraka apabila kelab peminat Shahir FC mahu diuruskan oleh anak sepupunya.

“Sebenarnya saya dan anak sepupu saya, Mohd. Helmi Basir tidak begitu rapat tetapi apabila dia menyuarakan hasrat untuk menjaga Shahir FC, saya rasa tidak ada salahnya kerana ia dapat merapatkan lagi hubungan kekeluargaan,” katanya kepada mStar Online sewaktu ditemui pada majlis kenduri kesyukuran Shahir di Kampar, Perak Sabtu lalu.

Mahanum berkata, jika kelab peminat artis itu diuruskan dari kalangan ahli keluarga, dia yakin tiada akan berlaku masalah besar dan tentu sekali semuanya akan terjamin.

Ketika diminta memberi komen tentang pandangannya sebagai seorang ibu terhadap Shahir, mulutnya tidak putus-putus memuji anaknya itu. “Dia rapat dengan saya dan apa-apa rahsia dia suka berkongsi dengan saya. Saya juga suka berkongsi masalah dengan dia. Dia bukan sahaja anak, malah seperti kawan dan kaunselor kerana kadang-kadang pandangannya boleh diterima,” cerita Mahanum.

Sebagai anak sulung, Shahir bukan sahaja boleh diharap untuk melakukan kerja di rumah malah dia juga seorang yang pemurah dan sentiasa menyayangi adik-adiknya yang lain.

Shahir katanya merupakan seorang yang penyayang, menyukai kanak-kanak dan menghormati orang tua. Dia sangat menyayangi adik-adiknya tetapi kadangkala dia akan menjadi tegas jika mereka melakukan kesalahan. Juara AF8 itu menetap di Kampar sejak kecil dan mendapat pendidikan di Sekolah Kebangsaan Kampar, Sekolah Menengah Kebangsaan Slim River dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dalam bidang kejuruteraan.

Dalam keluarga, hanya dia seorang yang mempunyai bakat dalam bidang nyanyian dan betul-betul mengilap bakat itu untuk bergelar seorang penyanyi.

“Adik-adiknya yang lain juga minat menyanyi tetapi tidaklah seserius dia yang menjadi seorang penyanyi. Saya nampak bakat dia sejak berusia 5 tahun lagi iaitu ketika aktif menyanyi dalam kumpulan nasyid.

“Apabila dia belajar di UIA, baru kumpulan Saujana nampak bakat dia semasa dia menyanyi dalam sebuah majlis. Ketika dia bertanya pendapat untuk menyertai Saujana, saya tiada halangan,” ujarnya.

Sekarang, Shahir sedang mengumpul modal untuk membuka gelanggang futsal. Dia akan berusaha untuk membuka gelanggang futsal itu sebagai salah satu cabang perniagaannya.

“Saya sentiasa mendoakan Shahir untuk berjaya mencapai cita-citanya. Saya berharap dia tidak berubah dan menjadi Shahir seperti dulu. Sehingga masa akan datang, saya harap dia tidak lupa diri,” katanya lagi.

Dengan wajah yang kacak dan murah dengan senyuman itu, tidak mustahil Shahir menjadi kegilaan ramai anak-anak gadis.

Mahanum jelas tidak menolak mana-mana gadis yang mahu menjadi menantunya sekiranya itulah pilihan Shahir.

“Saya tahu dia pandai buat pilihan. Mana-mana perempuan yang dia pilih saya terima. Cukuplah jika perempuan itu seorang yang baik, hormat orang tua dan solehah,” katanya.

Artikel Sebelum

TV3 Mahu Kurangkan Kontroversi

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain