Antara Kritikan Pedas Adlin Dengan Kritikan Selamat Aznil - Hiburan | mStar

Antara Kritikan Pedas Adlin Dengan Kritikan Selamat Aznil

Ramai penonton mendakwa persembahan peserta-peserta AF8 hambar dan kurang berstamina.
Ramai penonton mendakwa persembahan peserta-peserta AF8 hambar dan kurang berstamina.

SEHINGGA minggu kelima Konsert Akademi Fantasia (AF) musim kelapan ini, setiap peserta kurang menunjukkan aura persembahan yang betul-betul mengagumkan penonton.

Kebanyakannya yang masih kekal dilihat kurang berstamina dan lambat ‘panas’. Hanya Adira yang benar-benar meyakinkan penonton dan layak berada di tempat pertama setiap minggu.

Malah tidak kurang juga mencongak peserta berusia 19 tahun dari Ranau, Sabah itu akan bergelar juara pada musim kali ini.

Lebih mengejutkan, terdapat komen-komen daripada penonton yang meluahkan rasa tidak puas hati mereka terhadap prestasi para peserta AF8 yang kian merosot.

Pemilihan lagu dirasakan serba tidak kena dengan suara setiap peserta. Tambahan pula, mereka seolah-olah lebih ‘dimanjakan’ dengan drama-drama ketika berada dalam akademi.

Begitu juga dengan tugas Norman Abdul Halim selaku pengetua yang kurang tegas dan terlalu baik terhadap setiap peserta.

Walaupun antara peserta sentiasa berulang kali diingatkan tentang tagline ‘Tiada alasan buktikan kehebatan’, ‘drama cinta’ melibatkan beberapa pasangan peserta membuatkan mereka seolah-olah hilang fokus.

Mereka juga seperti lupa bahawa tanggungjawab masing-masing dalam AF8 adalah menggilap bakat dalam bidang seni suara dan persembahan.

Apabila di akademi lagi mereka sudah disogok dengan perkara yang tidak penting seperti itu, lantas apa yang mampu ditonjolkan di akhir pembelajaran setiap minggu?

Jadi tidak mustahil pengkritik tetap AF8, Adlin Aman Ramli boleh melontarkan kritikan ‘pedas’ berbanding seorang lagi pengritik tetap, Aznil Hj Nawawi yang lebih memberikan kritikan bersifat ‘selamat’.

Mengikut pemahaman penulis, Adlin sememangnya terkenal sebagai pengkritik yang bersuara lantang dan bebas memberikan kritikannya mengikut apa yang dihidangkan dalam AF8. Jika teruk persembahan yang diberikan oleh para peserta, maka teruklah komennya.

Sebaliknya, Aznil lebih banyak memberikan pujian kepada peserta dan sentiasa ‘murah’ untuk memberikan lampu hijau sebagai tanda menyukai sesuatu persembahan itu.

Jika dilihat secara telus, setiap pengkritik seharusnya mengkaji dengan teliti tentang keseluruhan persembahan peserta yang dirasakan betul-betul memberikan yang terbaik atau tidak. Sepatutnya, persembahan yang sekadar ‘melepaskan batuk di tangga’ tidak perlulah diberikan pujian yang melambung.

Penonton juga harus pandai menilai peserta yang benar-benar berkualiti dan harus dikekalkan dalam AF8.

Mengikut perkiraan, peserta yang menunjukkan prestasi persembahan yang paling lemah adalah Farina dan Nad.

Namun sehingga ke minggu kelima, mereka masih terselamat dalam program realiti itu.

Malah semalam, Farina yang sepatutnya keluar terselamat apabila pengacaranya, Sarimah Ibrahim mengumumkan tiada penyingkiran.

Sebaliknya, peserta yang bagus seperti Anum dan Alif disingkirkan terlebih awal.

Jika peserta yang berkualiti lebih awal disingkirkan, apa yang akan dibuktikan di konsert akhir AF8 nanti?

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Dari Dunia Korporat Ke Dunia Mekap

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain

Anda boros? Apa kata cuba 5 cara ini