Hampir 4 Juta Tonton ABP 2009 - Hiburan | mStar

Hampir 4 Juta Tonton ABP 2009

Zizie Ezzette dan suaminya Datuk Bung Mokthar Raden antara pasangan artis yang hadir pada malam ABP malam kelmarin. - Foto Ihsan Utusan
Zizie Ezzette dan suaminya Datuk Bung Mokthar Raden antara pasangan artis yang hadir pada malam ABP malam kelmarin. - Foto Ihsan Utusan

BERMULA dengan siaran langsung Anugerah Juara Lagu 24 (AJL24) memberi petanda bahawa industri hiburan tanahair masih tetap utuh dengan hampir lima juta penonton menyaksikan program gilang-gemilang itu.

Selesai AJL24, berlangsung dengan penuh gemerlapan ialah Anugerah Bintang Popular 2009 edisi ke-23 (ABPBH 2009), yang harus diberi pujian terutama sekali kepada pihak penganjur serta barisan artis yang hadir memeriahkan satu malam penuh bersejarah.

Artis yang tampil membuat persembahan juga harus diberi pujian dengan mempamerkan satu persembahan jitu pastinya sukar dilupakan. Ternyata, persembahan mantap dan bertenaga diselang selikan dengan penyampaian Anugerah setiap kategori memberikan kepuasan kepada penonton.

Setelah selesai AJL 24 dan ABP2009, kini tumpuan kepada Konsert Inspirasi edisi Muzik-Muzik 25tahun dan Anugerah Skrin 2010, TV3 akan terus menyajikan program-program istimewa untuk tatapan rakyat Malaysia umumnya dan penonton-penonton setia rangkaian itu khususnya.

ABP 2009 juga, melalui kajian dan sumber yang dikeluarkan oleh AGB Nielsen Media Research, siaran langsungnya telah menerima kadar penontonan (berpandukan kepada penonton berumur 4 tahun ke atas) sebanyak 3,995 juta (20.5 TVR) atau 64.1% dari peratusan penonton yang menonton pada waktu itu (overnight rating).

Kajian juga berpandukan masa dari pukul 9 malam hingga 11.59 malam. Meskipun demikian, melalui kajian minit per minit, pada jam 10.40 malam dan 10.50 malam, ABPBH 2009 berjaya mencecah sehingga hampir 4.6juta penonton!

Malah ramai yang hadir menyaksikan ABPBH 2009 di Arena of Stars berpuas hati dengan menyifatkan ia adalah penganjuran paling hebat setakat ini. Pendek kata, ianya hebat dan mantap melalui aspek persembahan produksi, penataan cahaya, sistem bunyi serta LED dan juga keputusan pemenangnya.

Sememangnya, pemilihan dari peminat-peminat dalam meletakkan Datuk Siti Nurhaliza sebagai Bintang Paling Popular juga sangat tepat.

ABPBH 2009 juga telah menghimpunkan ratusan selebriti ternama dan ianya juga dianggap satu rekod kehadiran artis paling ramai.

Perancangan hampir enam bulan lamanya membuahkan hasil dan tanda syukur bahawa ABPBH 2009 mencapai taraf yang membanggakan.

Segala penat lelah menghasilkan satu malam yang menghiburkan pastinya berbaloi dengan penerimaan peminat-peminat industri seni tanahair.

Semoga penganjuran ABPBH akan datang akan terus sukses.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Ringkas & Padat Bersama Ana Raffali

Artikel Lain

Neymar terus kekal di PSG?