Johan Tak Perlu Publisiti Yang Merosakkan Nama Dan Kariernya - Hiburan | mStar

Johan Tak Perlu Publisiti Yang Merosakkan Nama Dan Kariernya

Johan lebih senang tanpa publisiti jika publisiti yang diberikan hanya mencemarkan nama dan karier seninya. - Foto oleh AZLINA ABDULLAH
Johan lebih senang tanpa publisiti jika publisiti yang diberikan hanya mencemarkan nama dan karier seninya. - Foto oleh AZLINA ABDULLAH

PELAWAK, pelakon dan pengacara Johan Raja Lawak jelas mempamerkan reaksi tidak selesa ketika diajukan pertanyaan berhubung cerita-cerita 'kurang enak' yang timbul kebelakangan ini.

Kisah peribadi yang menyentuh anak lelakinya yang baru lahir, keluarga dan kisah-kisah lama begitu menyentak kredibilitinya sebagai seorang lelaki, suami dan bapa.

Menurut Johan yang ditemui di Gelanggang Akhir Raja Lawak 4, kelmarin, dia tetap bertegas dengan pendiriannya dan tidak mahu beri muka dengan spekulasi dan artikel nista yang dilemparkan terhadapnya oleh beberapa pihak tidak bertanggungjawab itu.

Jika artikel sedemikian ditulis dengan bertujuan untuk mengaibkan dan menjejaskan 'periuk nasi'nya sebagai anak seni, Johan lebih senang jika dia tidak diberi sebarang publisiti langsung.

"Jika artikel yang ditulis tentang saya hanya berunsur fitnah dan boleh memburukkan nama baik dan karier, lebih baik tak payah beri publisiti pada saya langsung.

"Saya faham dan hormati tugas wartawan tapi jika setakat menulis cerita-cerita tidak betul yang menyelak kisah 'dalam kain' saya dan keluarga, lebih baik jangan tulis apa-apa tentang saya langsung.

"Adakah wartawan itu atau orang luar mengenali saya sedalamnya? Hanya keluarga saja yang tahu siapa diri saya.

"Apabila wartawan itu tampil dengan penulisan yang mencalar nama saya tanpa mendapatkan penjelasan saya, tentulah saya tidak senang.

"Jika wartawan itu benar-benar bersikap terbuka dan beretika, tentu dia berani untuk bertanya dan berbincang dengan saya terlebih dahulu dan bukannya menulis cerita bukan-bukan tentang saya tanpa usul-periksa.

"Terus-terang saya katakan, saya tidak perlukan sebarang publisiti yang hanya merosakkan nama saya dan keluarga," katanya yang amat menghargai pihak media yang memaparkan perkembangan kerjayanya berbanding cerita-cerita yang tidak berasas.

Sejak kelahiran puteranya, Ahmad Sodiq Hainana, Johan mengakui, tanggungjawabnya semakin lebih besar untuk menyara keluarga. Justeru, dia tiada masa untuk melayan hal-hal sebegini dan tidak ambil peduli tentang apa jua pandangan serong orang luar terhadapnya.

"Kini, tanggungjawab saya lebih besar. Saya perlu bekerja lebih keras untuk menampung anak dan isteri. Saya tiada masa hendak layan hal-hal begini dan hanya ingin fokus pada kerja sahaja.

"Tiada orang luar yang lebih mengenali siapa diri saya dan perasaan saya melainkan diri saya sendiri.

"Sebaiknya jika mana-mana pihak yang tidak mengetahui kebenaran tentang sesuatu hal, janganlah mudah serkap jarang atau membuat tohmahan.

"Bagaimanapun, tak perlulah saya nak jelaskan satu persatu kepada orang ramai kebenaran apa jua cerita tidak baik yang ditulis tentang saya.

"Biarlah, saya sudah tidak ambil peduli. Apa yang paling penting adalah keluarga dan 'periuk nasi' saya," tegas Johan.

Dalam pertemuan singkat itu, Johan turut berkata, dia masih belum bersedia untuk mencanangkan tentang anaknya, Ahmad Sodiq Hainana untuk tatapan umum.

Malah, sebagai bapa dan ketua keluarga, dia lebih selesa jika hanya dia sahaja yang tampil ke depan berbanding ahli keluarganya.

"Saya belum bersedia untuk tunjukkan anak saya kepada umum. Apa pun, keadaannya bertambah baik dan telah pulang ke rumah. Sebagai bapa dan ketua keluarga, saya lebih senang jika keluarga saya tidak diberikan publisiti.

"Kalau boleh biarlah cuma saya sahaja yang menonjol dan dikenali atas kerja yang saya lakukan. Tidak perlulah anak dan isteri saya tampil untuk tatapan umum.

"Pada yang sudah mengetahui dan mengenali saya dan keluarga, tidak mengapalah. Tapi buat yang tidak mengetahuinya, biarlah saya saja yang menonjol menerusi kerja yang saya lakukan dan bukannya kerana cerita peribadi. Itu lebih baik," katanya mengakhiri perbualan.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain