USM Catat Rekod Teater Monolog Terpanjang Di Malaysia - Hiburan | mStar

USM Catat Rekod Teater Monolog Terpanjang Di Malaysia

  Salah satu babak yang dilakonkan Khairol Azhar Abd. Jalil dalam teater monolog bertajuk
Salah satu babak yang dilakonkan Khairol Azhar Abd. Jalil dalam teater monolog bertajuk "Pencegahan Rasuah Tanggungjawab Bersama" di Dewan Budaya, Universiti Sains Malaysia (USM). - Foto BERNAMA

UNIVERSITI Sains Malaysia (USM) pada Sabtu berjaya mementaskan teater monolog selama enam jam tanpa henti yang hanya dilakonkan oleh seorang pelakon, sekaligus mencatat rekod sebagai teater monolog terpanjang di Malaysia.

Kejayaan itu akan direkodkan dalam Malaysia Book of Records.

Rekod terdahulu teater monolog terpanjang adalah selama 4.4 jam yang dicatat pada tahun 2003 di Johor.

Teater USM tersebut yang bertemakan "Pencegahan Rasuah Tanggungjawab Bersama" dipentaskan bermula pukul 9 pagi hingga 3 petang di Dewan Budaya USM.

Ia memuatkan tujuh pengkisahan berbeza tentang rasuah yang dilakonkan oleh Khairol Azhar Abdul Jalil.

"Walaupun penat, saya berpuas hati kerana berjaya memecahkan rekod teater monolong terpanjang di Malaysia," kata Khairol Azhar kepada pemberita kemudiannya.

Pengerusi projek pementasan teater itu, Nurmaizatulhana Othman berkata objektif pementasan teater tersebut antaranya ialah untuk menghapuskan jenayah rasuh, penyalahgunaan kuasa dan penyelewengan dengan menggunakan kaedah pendidikan melalui teater kepada masyarakat khususnya golongan muda.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain