Nash, Sosilawati Bincang Tuntutan RM1.38 Juta Secara Baik - Hiburan | mStar

Nash, Sosilawati Bincang Tuntutan RM1.38 Juta Secara Baik

Nash ketika hadir di Mahkamah Syariah Shah Alam pagi tadi. -foto The Star oleh SHAARI CHE MAT
Nash ketika hadir di Mahkamah Syariah Shah Alam pagi tadi. -foto The Star oleh SHAARI CHE MAT

SHAH ALAM: Majlis Sulh (perbincangan) kes tuntutan harta sepencarian RM1.38 juta bekas isteri Nash, Datuk Sosilawati Lawiya terhadap penyanyi dan pelakon itu di Mahkamah Tinggi Syariah hari ini belum menemui jalan penyelesaian.

Ini kerana kes itu perlu melalui satu lagi proses sulh pada 12 Januari depan.

(Sulh berasal daripada perkataan Arab bermaksud ‘putus pertengkaran’ atau ‘kompromi’. Secara hukum syarak bermaksud perjanjian dimeterai bagi menyelesaikan pertikaian atau pertengkaran antara pihak yang beragama Islam).

Menurut Sosilawati, pengasas produk kecantikan Nouvelles Visages, kes itu mampu diselesaikan secara baik. Namun dia masih berharap supaya Nash 'boleh mengubah fikirannya'.

"Saya dah kemukakan apa yang saya nak dan dia (Nash) patut buat mengikut apa yang dibincangkan.

"Saya rasa dia boleh dibawa berbincang. Jadi, kami akan berbincang sekali lagi pada 12 Januari nanti..jadi, saya harap dia balik dulu dan fikir sebaik-baiknya agar kes ini dapat selesai secara baik," ujarnya ketika ditemui di luar pejabat pendaftaran Mahkamah Syariah di sini.

Dalam tuntutannya, Sosilawati mahu Nash kembalikan modal yang pernah dikeluarkannya untuk pelaburan di Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan Amanah Saham Wawasan 2020 (ASW2020), masing-masing berjumlah RM200,000 serta Public Mutual Berhad (RM500,000).

Nash atau Jamaludin Elias, 50, juga dituntut mengembalikan wang RM480,000 yang dikeluarkan Sosilawati untuk menyelesaikan pinjaman bank dan bayaran berkaitan ke atas rumah di Seksyen 7, Shah Alam.

Tuntutan wang dan modal lebih RM1 juta yang pernah dikeluarkan usahawan wanita itu terhadap bekas suaminya dibuat melalui firma guaman syarie, Zaidi Zain & Associates.

Sementara itu, Nash juga berkata proses 'sulh' dengan Sosilawati diharap dapat persetujuan kedua belah pihak sebaik mungkin.

"Kami akan berbincang secara baik...cuma saya ingatkan jangan cari publisiti murah. Walaupun saya selebriti, saya tak nak cerita perkara dalam kain," katanya yang kini sibuk menguruskan perniagaan.

Sosilawati, 46, plaintif dalam kes ini, turut memohon mahkamah mendapatkan perintah supaya harta yang membabitkan ASB, ASW 2020, Saham Public Mutual Berhad dan rumah terbabit sebagai harta sepencarian.

Peguam mewakili Sosilawati, Datuk Zaidi Zain, berkata menerusi tuntutan itu, Sosilawati juga memohon mahkamah mengeluarkan perintah dua pertiga daripada apa-apa keuntungan, bonus dan dividen saham dan hartanah terbabit diberikan kepada Sosilawati, manakala satu pertiga diberikan kepada Nash.

Sosilawati dan Nash berkahwin pada 16 November 2006 di Batu Pahat, Johor, namun bercerai talak satu di depan Hakim Syarie, Wan Mahyuddin Wan Mohammad di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur, dekat sini, pada 26 Mei 2009.

Sosilawati sebelum ini berjanji tidak akan menuntut nafkah edah, mutaah, nafkah tertunggak dan apa juga tuntutan yang dibenarkan di mahkamah, manakala permohonan bagi harta sepencarian akan difailkan kemudian.

Menurut draf tuntutan itu, Nash berjanji membayar semula keseluruhan wang yang dipinjamkan Sosilawati kepadanya secara ansuran, namun sehingga kini Nash gagal menjelaskan semula hutangnya kepada Sosilawati.

Selepas perceraian, Sosilawati mendakwa ada menghantar surat atau notis kepada Nash untuk memulangkan kembali jumlah wang terbabit kepadanya.

Sosilawati percaya, modal yang dikeluarkan itu menjana keuntungan kerana ia membabitkan jumlah yang besar dan pelaburan yang terjamin.

Artikel Sebelum

Mischa Barton: Saya Seorang Yang Memalukan!

Artikel Berikut

Patung bogel Brangelina dicipta

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain

Blok Azmin sertai Bersatu - Sumber