KD tuntut hak penjagaan kedua anaknya - Hiburan | mStar

KD tuntut hak penjagaan kedua anaknya

Kris Dayanti tidak berhasrat untuk berpisah dengan dua orang anaknya iaitu Auriel dan Azriel. - foto THE STAR oleh SAMUEL ONG
Kris Dayanti tidak berhasrat untuk berpisah dengan dua orang anaknya iaitu Auriel dan Azriel. - foto THE STAR oleh SAMUEL ONG

AKHIRNYA penyanyi terkenal Krisdayanti (KD) memilih tarikh semalam, Isnin, 29 September, untuk mendaftarkan tuntutan cerainya.

Namun demikian, kelibat KD tidak kelihatan dan pendaftaran cerai hanya dilakukan oleh Harry S Marpaung di Jakarta Selatan.

"Krisdayanti tak perlu hadir. Inikan daftar saja. Yang jelas, mereka berdua sudah bersepakat untuk bercerai," kata Harry sewaktu diwawancara selesai proses pendaftaran cerai.

Sementara itu, peguam KD Elsie Lontoh, berkata pihaknya sedang berusaha agar proses penceraian itu dilakukan dalam satu sidang sahaja.

"Ini adalah kerana sudah ada kesepakatan bercerai di antara keduanya," katanya. Namun, Elsie tidak dapat memberi jaminan samada kedua-duanya akan hadir atau tidak pada sidang itu nanti.

"Kalau untuk menghadirkan kedua belah pihak dalam persidangan nanti memang harus ada koordinasi terlebih dahulu," ujarnya.

Menurut Elsie, KD pernah memberitahunya dia ingin hadir pada persidangan itu kerana ianya sangat penting dalam kehidupan dia selama 13 tahun pernikahan bersama Anang.

Ketika ditanya tentang pendaftaran perceraian, Elsie menegaskan hal tersebut bukanlah hal yang penting.

"Sebelum pendaftaran cerai ini, kedua mereka sudah adakan pertemuan dan sepakat pendafatran cerai atas nama Krisdayanti," jelas Elsie.

Meskipun baru mendaftarkan cerai, dari segi ugama status hubungan suami istri Anang dan KD sudah pun berakhir. Mereka bercerai setelah Anang menjatuhkan talak tiga hari sebelum Ramadan baru ini.

Antara sebab kenapa perceraian berlaku adalah kerana KD, ibu dari Auriel (12) dan Azriel (10), dituduh berselingkuh dengan salah satu pengusaha asal Timor Leste, yang disapa Amor (cinta) oleh KD.

Walaupun sudah tiada ikatan lagi dengan Anang Hermansyah, KD tidak berhasrat untuk berpisah dengan dua buah hatinya, Auriel dan Azriel.

Untuk tujuan itu, KD ingin membuat tuntutan pembagian hak pengasuhan kedua anaknya itu.

"Masalah perceraian, kedua mereka sudah sepakat. Sekarang, KD menitikberatkan kepada masalah anak," kata peguamnya.

"KD akan mengajukan kepada hakim mengenai hak pengasuhan anak kerana ia juga ingin memenuhi peranannya sebagai ibu. Soal pengajuan pembagian waktu bersama anak-anak akan terjawab setelah proses pembuktian nanti," kata peguamnya.

Sejak Anang Hermanysah menjatuhkan talak kepada KD Ogos lalu, kedua anak mereka memilih tinggal bersama Anang di studio rakaman/kantor KD Production di Jalan Radio Dalam, Jakarta Selatan.

Menurut laporan, Anang belum lagi memberi izin kepada KD untuk bertemu dengan anak-anaknya disebabkan secara psikologi, anak-anak masih menyimpan marah terhadap KD. Meskipun begitu, KD tetap berharap mendapatkan izin untuk mengunjungi dan memberikan kasih sayang sebagai seorang ibu.

"Di manapun dan bila-bilapun, mereka memerlukan saya sebagai ibu kandungnya," ujar KD.

Sebutan kes cerai KD-Anang telah dijadualkan pada 8 Oktober. Namun butiran lanjut tentang apa akan dibicarakan nanti masih menjadi rahsia.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain