Propofol ibarat 'susu' kepada Michael Jackson - Hiburan | mStar

Propofol ibarat 'susu' kepada Michael Jackson

Michael Jackson dikatakan ketagih terhadap ubat penenang Propofol untuk membantunya tidur. foto-AFP
Michael Jackson dikatakan ketagih terhadap ubat penenang Propofol untuk membantunya tidur. foto-AFP

PEGAWAI yang menyiasat kes kematian Michael Jackson mendedahkan penyanyi terkenal itu menyamakan propofol yang diketagihinya tidak ubah seperti 'susu'.

Bekas doktor peribadi Michael, Conrad Murray kini menjadi suspek utama siasatan kerana dituduh memberikan ubat penenang tersebut kepada Michael, lapor sebuah akhbar.

"Keluarga Jackson tahu mengenai perkara itu dan mereka menganggap ia adalah 'susu' kepada Michael," kata seorang pegawai polis di Los Angles dalam affidavitnya.

Penyanyi yang terkenal dengan lagi 'Thriller' itu menghidapi masalah insomnia, menyebabkan dia seringkali mengambil pelbagai jenis ubat penenang dadah untuk membantunya tidur.

Menurut Affidafit itu lagi, Dr. Conrad dilaporkan mengaku kepada pihak polis bahawa dia memberikan 50 miligram titisan intravena propofol kepada Michael setiap malam untuk membantunya tidur.

Affidavit pegawai polis itu turut menjelaskan, pada pagi sebelum kematian Michael, Dr. Conrad telah memberikan 25 miligram propofol lagi kepada Michael selepas semua ubat lain gagal membantu beliau tidur.

Michael dikatakan berkali-kali meminta supaya diberikan lagi propofol tersebut.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Zainuddin Maidin meninggal dunia

Enam lagi ahli Parlimen Umno keluar parti