Kementerian Penerangan kaji impak kemasukan filem luar negara - Hiburan | mStar

Kementerian Penerangan kaji impak kemasukan filem luar negara

KUALA LUMPUR: Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan akan menjalankan satu kajian mengenai kesan kemasukan filem dan rancangan luar negara ke atas mutu dan jumlah bilangan penerbitan filem dan rancangan tempatan, awal tahun depan, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Timbalan Menterinya Datuk Joseph Salang Gandum berkata pada masa ini kementerian itu melalui Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) sedang menjalankan kajian bertajuk Penontonan Filem Cereka Di Malaysia: "Tingkah laku, cita rasa, persepsi dan harapan".

"Kajian ini bertujuan untuk mengetahui profil sosiodemografi dan psikografi khalayak filem cereka, pola buat keputusan tentang penontonan dan faktor mempengaruhinya, pemilihan filem, isu-isu identiti dan hala tuju filem cereka di Malaysia.

"Selain itu, kita juga membuat kajian tentang segmentasi khalayak dengan tingkah laku, pola membuat keputusan, cita rasa dan persepsi mereka terhadap filem cereka," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan daripada Hamim Samuri (BN-Ledang) yang ingin tahu sama ada kerajaan bercadang menjalankan kajian kesan terhadap mutu dan jumlah penerbitan filem atau rancangan terbitan tempatan berikutan kemasukan filem atau rancangan luar ke negara ini.

Joseph berkata kementerian itu juga bercadang membawa penerbit filem asing untuk menghasilkan filem di negara ini, sekaligus menggalakkan pertumbuhan industri perfileman di negara ini.

"Kementerian sedang dalam rangka membawa pembikin filem luar negara datang ke negara kita dan dengan itu pembikin wayang atau filem di negara kita akan merasai impak saingan yang sekaligus akan menambah baik mutu filem yang dikeluarkan," katanya.

Beliau berkata mengikut statistik kementerian itu, sebanyak 25 buah filem tempatan sahaja dikeluarkan pada 2008 berbanding filem dari luar negara yang mencatatkan pengeluaran lebih dari 100 buah pada tahun yang sama. BERNAMA

Artikel Sebelum

Kareena sesak nafas

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain

Vardy catat rekod gol luar biasa EPL