Tiga filem pendek Malaysia ke pertandingan anjuran Amerika - Hiburan | mStar

Tiga filem pendek Malaysia ke pertandingan anjuran Amerika

KUALA LUMPUR: Tiga filem pendek Malaysia adalah antara 196 karya antarabangsa terpilih memasuki peringkat separuh akhir Pertandingan Video Demokrasi yang diadakan menerusi Internet.

Pertandingan anjuran Jabatan Negara Amerika dan beberapa institusi hiburan, akademik dan demokratik itu, menerima 900 penyertaan dari lebih 90 negara.

Ia dilancarkan pada 15 Sept tahun lepas bagi filem sepanjang tiga minit ke bawah.

Pejabat akhbar Kedutaan Amerika di sini hari ini berkata pemilihan 21 karya untuk ke peringkat akhir pertandingan itu akan diputuskan oleh panel juri bebas di bawah seliaan penerbit filem serta pakar filem dokumentari tersohor, Michael Apted, dan ahli ekonomi Peru, Hernando de Soto.

Tiga video akan dipilih daripada karya yang memasuki peringkat separuh akhir bagi setiap rantau Hemisfera Barat, Eropah, Timur Tengah/Afrika Utara, Afrika SubSahara, Asia Selatan dan Tengah/Pasifik dan tiga filem daripada kategori umum, yang diwujudkan bagi membolehkan penerbit filem dari negara yang tidak menggalakkan kebebasan bersuara, mengambil bahagian.

Pemenang akan menerima hadiah berupa lawatan ke Washington, New York dan Hollywood bagi menemui tenaga profesional dalam bidang perfileman, pejuang demokrasi dan pegawai kerajaan serta menghadiri tayangan khas video mereka.

Orang ramai dipelawa memilih pemenang pertandingan itu dengan mengundi melalui YouTube dari 15 Mei hingga 15 Jun dengan melayari www.youtube.com/democracychallenge. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain