Tiga filem pendek Malaysia ke pertandingan anjuran Amerika - Hiburan | mStar

Tiga filem pendek Malaysia ke pertandingan anjuran Amerika

KUALA LUMPUR: Tiga filem pendek Malaysia adalah antara 196 karya antarabangsa terpilih memasuki peringkat separuh akhir Pertandingan Video Demokrasi yang diadakan menerusi Internet.

Pertandingan anjuran Jabatan Negara Amerika dan beberapa institusi hiburan, akademik dan demokratik itu, menerima 900 penyertaan dari lebih 90 negara.

Ia dilancarkan pada 15 Sept tahun lepas bagi filem sepanjang tiga minit ke bawah.

Pejabat akhbar Kedutaan Amerika di sini hari ini berkata pemilihan 21 karya untuk ke peringkat akhir pertandingan itu akan diputuskan oleh panel juri bebas di bawah seliaan penerbit filem serta pakar filem dokumentari tersohor, Michael Apted, dan ahli ekonomi Peru, Hernando de Soto.

Tiga video akan dipilih daripada karya yang memasuki peringkat separuh akhir bagi setiap rantau Hemisfera Barat, Eropah, Timur Tengah/Afrika Utara, Afrika SubSahara, Asia Selatan dan Tengah/Pasifik dan tiga filem daripada kategori umum, yang diwujudkan bagi membolehkan penerbit filem dari negara yang tidak menggalakkan kebebasan bersuara, mengambil bahagian.

Pemenang akan menerima hadiah berupa lawatan ke Washington, New York dan Hollywood bagi menemui tenaga profesional dalam bidang perfileman, pejuang demokrasi dan pegawai kerajaan serta menghadiri tayangan khas video mereka.

Orang ramai dipelawa memilih pemenang pertandingan itu dengan mengundi melalui YouTube dari 15 Mei hingga 15 Jun dengan melayari www.youtube.com/democracychallenge. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain

Nasharudin Mat Isa akan didakwa Selasa