Rosyam sudah tiga bulan tak berlakon sebab Pilih Kasih - Hiburan | mStar

Rosyam sudah tiga bulan tak berlakon sebab Pilih Kasih

Rosyam kini memberikan tumpuan sepenuhnya kepada projek terbarunya, Pilih Kasih yang bermula sejak tiga bulan lalu hingga Ogos nanti. -foto The Star oleh ONG SOON HIN
Rosyam kini memberikan tumpuan sepenuhnya kepada projek terbarunya, Pilih Kasih yang bermula sejak tiga bulan lalu hingga Ogos nanti. -foto The Star oleh ONG SOON HIN

SELEPAS membintangi drama rantaian Rozanna di TV3, kini sudah tiga bulan aktor tersohor Rosyam Nor tidak berlakon disebabkan sibuk dengan program realiti Pilih Kasih terbitan syarikatnya, Suhan Movies & Trading Sdn. Bhd. dengan usahasama Radio Televisyen Malaysia (RTM).

Menurut Rosyam, tawaran lakonan memang ada lebih-lebih lagi untuk membintangi drama kelolaan syarikatnya sendiri.

“Selepas program Pilih Kasih ini selesai, jika tiada aral saya akan memulakan lakonan dengan filem Kekasih dan seterusnya drama-drama seperti Isabella dan Fantasia Bulan Madu yang juga diterbitkan oleh syarikat saya,” kata Rosyam ketika majlis sidang media Pilih Kasih di Palace of The Golden Horses.

Pilih Kasih merupakan rancangan realiti TV yang menjadikan seni lakonan sebagai aset persembahan.

Pilih Kasih akan memaparkan perjalanan uji bakat di segenap pelusuk tanahair bagi mencari muka-muka baru yang berbakat untuk mengisi watak-watak utama dalam filem Kekasih arahan Bade Hj. Azmi yang akan diterbitkan setelah rancangan realiti ini selesai.

Berdasarkan sinopsis filem Kekasih, uji bakat ini perlu mencari lima pelakon untuk lima watak utama di mana ia akan menjelajah dari utara ke selatan tanahair untuk memburu bakat-bakat baru yang terpendam.

Rosyam berkata walaupun program ini lebih menggalak bakat-bakat baru, tetapi tidak bermakna pelakon yang sedia ada tidak dapat mencuba nasib.

“Saya juga ingin membuka peluang kepada pelakon ekstra yang tidak dikenali ramai kerana memang niat saya untuk membantu agensi lakonan dan kelab teater yang masih mencari peluang untuk menonjolkan bakat-bakat yang mereka ada.

“Tetapi perlu diingat, hanya mereka yang boleh berlakon dan berkarisma layak untuk menyertai program ini.

“Misalnya, kita lihat sahaja penyanyi Jamal Abdillah dan Datuk Siti Nurhaliza yang mempunyai karisma dan aura tersendiri hingga mampu menarik perhatian penonton.

“Selain itu, saya ingin mencari hero dan heroin yang mempunyai ‘chemistry’ seperti lakonan Awie dan Erra Fazira dalam filem Sembilu,” ulas Rosyam.

Namun begitu, Rosyam tidak menggalakkan para peserta untuk mengambil contoh daripada mana-mana pelakon untuk dijadikan contoh kerana bimbang sekiranya mereka terikut-ikut dengan stail dan gaya persembahan pelakon itu.

“Semasa sesi uji bakat itu nanti, para peserta akan diberikan skrip dan mereka perlu melafazkan dialog dengan bersahaja.

“Sebagai salah seorang juri, dengan melihat mata sahaja, saya boleh melihat siapa yang berkebolehan dan siapa yang tidak berbakat kerana mata tidak boleh menipu.

“Bakat sememangnya datang dari Tuhan dan saya akan cuba mengasah bakat mereka sehingga mereka menjadi seorang yang hebat,” kata Rosyam yang membuka peluang ini kepada individu berbangsa Melayu, Cina dan India.

Para peserta akan mendapat tunjuk ajar daripada aktivis teater Rohani Md. Yuousoff dan pelakon, pengarah, penerbit dan penulis Erma Fatima atau Fatimah Rahmad untuk segmen teater muzikal.

Dua puluh peserta yang terpilih akan membentangkan persembahan teater muzikal mereka semasa tayangan perdana yang bersiaran secara langsung dari Auditorium Besar RTM Tengku Puan Cik, Senawang, Negeri Sembilan.

Antara mereka juga akan dipecahkan kepada 3 orang atau 2 orang dan seterusnya diberikan tugasan bermonolog selama 1 minit mengikut skrip yang pernah dilafazkan oleh pelakon dalam filem-filem sebelum ini.

Selain itu, siaran secara langsung itu juga akan menyiarkan filem pendek yang dilakonkan oleh dua buah kumpulan yang terdiri dari 10 peserta bagi setiapnya.

Setiap kumpulan akan diterajui oleh pengarah masing-masing iaitu Along Kamaludin atau Shahrom Kamaludin dan pengarah drama Rozanna, Amie Maziah atau Maziah Abdul Rahman.

“Para peserta akan diadili oleh penonton namun pada setiap minggu dua peserta yang mempunyai markah peratusan terendah akan ditentukan oleh saya untuk disingkirkan.

“Ini bermakna peserta yang mendapat markah terendah tidak semestinya akan disingkirkan pada minggu itu jika dia mempunyai potensi untuk berlakon,” tegas Rosyam.

Keputusan penyingkiran akan mengambil kira semua aspek seperti jumlah peratusan, karektor, dan kesesuaian memegang watak dalam filem.

Selain Rosyam, setiap persembahan para peserta akan dikritik oleh Pensyarah Kanan Jabatan Pengajian Media Universiti Malaya Dr. Abu Hassan Hasbullah.

Dalam pada itu, Rosyam turut menegaskan yang program terbitannya berlainan daripada program realiti Anak Wayang yang hampir mempunyai objektif yang serupa dengan Pilih Kasih iaitu mencari bakat dalam bidang lakonan.

“Anak Wayang berbeza sebab program itu hendak mencari pelakon untuk memenuhi watak dalam drama bersiri.

“Pilih Kasih juga hendak mencari pelakon tetapi dalam masa yang sama ia lebih kepada mengajar para peserta berlakon drama dan teater,” komen Rosyam.

Mereka yang datang ke sesi uji bakat perlulah berusia antara 18 hingga 35 tahun. Antara mereka, seramai 10 peserta lelaki dan 10 peserta perempuan akan terpilih dalam akademi Pilih Kasih selama empat bulan.

Sesi ini akan berlangsung selama lima minggu berturut-turut di AEON Bukit Indah, Johor Bahru pada 11 April, Kompleks Membeli Belah Terminal One, Seremban (12 April), Kota Bahru Mall, Kota Bahru (18 April), Berjaya Megamall, Kuantan (19 April), One Borneo, Kota Kinabalu (25 dan 26 April), Queensbay Mall, Pulau Pinang (2 Mei), Plaza Alam Sentral, Shah Alam (3 Mei) dan The Spring, Kuching (9 dan 10 Mei).

Sesi ini bermula seawal pukul 10 pagi hingga 8 malam.

Siaran uji bakat program Pilih Kasih akan disiarkan pada 11 April (Sabtu), pukul 8 hingga 9.30 malam di RTM2.

Seterusnya, siaran Jurnal atau Diari akan disiarkan mulai 25 Mei, Isnin hingga Jumaat, pukul 4.30 hingga 5 petang. Siaran ulangannya pada Isnin hingga Khamis, pukul 1 hingga 1.30 pagi dan Jumaat, pukul 2 hingga 2.30 pagi.

Jurnal harian yang dihoskan oleh Pasha Abdul Rahim ini akan menyiarkan aktiviti setiap peserta seperti latihan lakonan, penghayatan skrip, latihan teater, persediaan dan pembikinan untuk filem pendek dan aktiviti riadah.

Sementara siaran langsung bermula pada 6 Jun (Sabtu), pukul 8.30 hingga 10 malam.

Tayangan perdana tersebut akan dihoskan oleh Raja Azura Tengku Ahmad Tajuddin dan Syaiful Reza Mohamed atau Reza.

Imbasan Pilih Kasih pula disiarkan pada 15 Ogos, pukul 8.30 hingga 9.30 malam sebelum ke episod peringkat akhir pada 16 Ogos, pukul 9 hingga 11 malam.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

8TV lancarkan Shout! Awards

Artikel Lain