Kerajaan masih 'pro' industri seni, kata Hans, Norman dan David - Hiburan | mStar

Kerajaan masih 'pro' industri seni, kata Hans, Norman dan David

PERGOLAKAN ekonomi yang tidak menentu sekarang sudah pasti memberikan pelbagai kesan, sama ada baik atau buruk kepada pengguna dan masyarakat di Malaysia.

Semalam, Menteri Kewangan, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak membentangkan Pakej Rangsangan ekonomi dengan suntikan tambahan RM60 bilion bagi mengharungi kebimbangan prospek ekonomi sejagat yang suram dengan mengajak semua pihak memberi fokus kepada ekonomi dan rakyat.

Bagi pelakon, pengarah dan produser Hans Isaac, dia tidak akan mengambil sikap putus asa dengan ekonomi yang dihadapi sekarang.

Hans nekad untuk mengharungi apa jua rintangan bagi menerbitkan filem keduanya yang bakal dilancarkan pada bulan Mei depan.

“Sebagai penerbit, saya rasa ekonomi tahun ini memberikan kesan yang baik kepada syarikat saya, Tall Order Productions Sdn. Bhd kerana saya mendapat banyak kontrak seperti projek untuk stesen televisyen dan filem.

“Saya berani untuk membuat filem sebab gawat macamana pun orang masih akan tengok filem kerana filem merupakan medium paling murah untuk menghiburkan diri mereka,” ujar Hans.

Bagaimanapun, secara peribadi, Hans akui yang kesan tersebut mungkin lebih dirasai oleh rakyat Malaysia yang berpendapatan rendah dan golongan pertengahan.

“Sekarang, rakyat Malaysia perlu lebih bekerja keras dan mencipta sesuatu untuk menyara kehidupan mereka. Jangan terlalu mengikut keadaan ekonomi yang berlaku sekarang.

“Misalnya, pihak yang kaya-raya tidak sepatutnya menyimpan duit mereka yang berjuta-juta tanpa mengunakannya.

“Sebaliknya, mereka sepatutnya menolong orang di bawah mereka dengan membuka peluang menceburi bidang perniagaan.

“Mereka kena berani untuk mengeluarkan jutaan wang yang mereka ada untuk dilaburkan dan bersikap membantu rakyat.

“Jika mereka bersikap demikian, sekurang-kurangnya masih boleh menampung ekonomi daripada gawat,” jelas Hans penuh hemat.

Dalam pada itu, produser dan Ketua Pegawai Eksekutif KRU Capital, Norman Abdul Halim merasakan industri hiburan tempatan masih boleh bertahan buat masa ini.

“Saya rasa ekonomi sekarang memberikan kesan kecil kepada industri kita. Ia juga tidak memberikan kesan negatif dan diharapkan bantuan yang diberikan kepada industri akan bertahan sampai bila-bila.

“Kerajaan masih memberikan ruang kepada industri seperti mengagihkan kewangan kepada syarikat kecil yang serius dalam bidang seni.

“Mereka perlukan bantuan sementara menunggu ekonomi kembali pulih. Jadi saya hendak tahu bagaimana agihan itu akan dilakukan.

“Terima kasih saya ucapkan kepada kerajaan kerana masih ingat dan tidak meminggirkan industri hiburan,” komen Norman.

Justeru, bagi bajet 2010 yang bakal dibentangkan pada Ogos atau September depan, Norman berharap semoga kerajaan memasukkan pelan yang lebih komprehensif melibatkan seluruh spektrum industri hiburan tanpa mengira bidang muzik atau perfileman.

“Industri hiburan merupakan inisiatif yang perlu diberikan tumpuan memandangkan pulangannya boleh mendatangkan banyak hasil di masa-masa akan datang.

“Kerajaan telah memberikan infrastruktur dan kerjasama dengan adanya kawasan-kawasan Multimedia Super Coridor (MSC) dan syarikat teknologi tetapi pelaburan itu kurang dibuat untuk pembikinan dan penerbitan bahan-bahan tersebut.

“Jika infrastruktur sudah ada tetapi pengisian tidak ada nak buat apa?

“Jadi, saya mahukan kerajaan memberikan penerbitan untuk bahan-bahan hiburan yang boleh dieksport,” beritahu Norman panjang lebar.

Sementara produser/penerbit Metrowealth Movie Production David Teo pula tidak rasa penjualan filemnya akan terjejas dengan keadaan ekonomi sekarang.

Dia berkata sesebuah filem yang baik bakal mempengaruhi penonton untuk sama-sama menonton filem di pawagam.

“Misalnya dulu, walaupun ekonomi baik, filem saya ada juga yang tak laku. Kalau filem kita bagus, sama ada gawat atau tidak orang tetap akan tengok.

“Contohnya, filem 'Geng: Pengembaraan Bermula' mendapat kutipan yang tinggi disebabkan ia merupakan filem yang bagus,” katanya.

Namun begitu, David berkata dia ada juga merasa sedikit tempias kesan daripada kemerosotan ekonomi yang berlaku sekarang.

“Kesan daripada ekonomi sekarang ini memang ada tetapi ia tidak sebesar orang lain sebab filem merupakan hiburan murah.

“Orang masih tengok filem untuk ‘release tension’. Ia bergantung kepada sejauh mana filem itu bagus atau tidak,” ulas David ringkas.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain

Gadis nyaris dirogol lelaki bogel