Kerana cuak, Britain tidak benarkan penggambaran filem pengganas - Hiburan | mStar

Kerana cuak, Britain tidak benarkan penggambaran filem pengganas

Pasangan kekasih Saif Ali Khan dan Kareena Kapoor terlibat di dalam filem berkisar pengganas yang pengambarannya diubah dari London ke Philadelphia.
Pasangan kekasih Saif Ali Khan dan Kareena Kapoor terlibat di dalam filem berkisar pengganas yang pengambarannya diubah dari London ke Philadelphia.

FILEM berkisarkan tentang pengganas agak sensitif di India. Bertambah sensitif jika penggambaran dibuat di bumi luar. Inilah dilema yang sedang dihadapi oleh penerbit filem Bollywood yang ingin menggambarkan cerita tentang pengganas.

Penulis dan pengarah Renzil d'Silva mulanya ingin membuat penggambaran filem barunya di London tetapi disebabkan sukar mendapat kebenaran lantas idea itu terkubur begitu saja.

Ironinya, sebelum ini pengarah/penulis skrip Jagmohan Mundhra berjaya membuat pengambaran filem 'Shoot On Sight' di stesen tube London di mana pengeboman dipercayai berlaku seperti yang tertulis di dalam skrip.

Namun kata Mundhra, "Untuk mendapatkan kelulusan saja susah. Pihak berkuasa Britain agak musykil apabila membaca skrip saya. Mujurlah UK Film Council terpaksa campur tangan dan memprotes, barulah saya dapat teruskan penggambaran."

Malangnya, senario yang serupa tidak berlaku kepada Renzil. Filemnya dilarang membuat pengambaran di London sama sekali dan diarahkan keluar.

Tanpa mempunyai pilihan lain, seluruh unit pengambaran termasuk pelakon-pelakon filem ini yang terdiri dari Saif Ali Khan, Kareena Kapoor, Viveik Oberoi dan Om Puri terpaksa dipindah ke tube stesen yang lain di Philadelphia, Amerika.

Pihak berkuasa di Amerika bersetuju memberi peluang membuat pengambaran bukan saja di stesen tube tetapi di keseluruhan stesen pada waktu tidak sibuk.

Om Puri yang melakonkan watak pengganas berkata, "walaupun tidak diberi kebenaran berlakon di London, kami berjaya juga membuat penggambaran di Philadelphia.

"Pada masa kini, watak pengganas tidak perlu sekasar dan seagresif dulu. Mungkin tiba masanya kita mengubah persepsi orang ramai terhadap pengganas.

"Untuk memahami apa yang berlaku dalam kepala seorang pengganas, kita perlu tahu apa yang mereka lalui, kata Om Puri.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Korn, Erykah Badu gegarkan Sunburst KL 2009

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain